Бугарски са Форчијем о моделима финансирања великих инфраструктурних пројеката у Војводини

Нови Сад , 30. јануар 2014.
-A A +AБугарски са Форчијем о моделима финансирања великих инфраструктурних пројеката у Војводини.

Нови Сад , 30. јануар 2014. .

Покрајински секретар за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Бранислав Бугарски састао се данас у Влади АП Војводине са главним саветником Европског центра за јавно и приватно партнерство (EPEC) Клементом Форчијем (Clement Fourchy). Они су разговарали о правном и институционалном оквиру за имплементацију пројеката јавног и приватног партнерства у Републици Србији, а нарочито у АП Војводини. Бранислав Бугарски је свом саговорнику представио пројекат изградње тунела кроз Фрушку гору, а разматрана је и могућност финансирања студије изводљивости за овај пројекат.

"Процењује се да ће трошкови изградње тунела износити између 70 и 100 милиона евра, док ће вредност изградње целокупног пута Нови Сад - Рума бити 180 милиона евра. У овом тренутку се разматрају модели за финансирање пута у форми јавно-приватног партнерства или концесије", истакао је покрајински секретар.

"Европска банка за обнову и развој пружа техничку помоћ за израду студије изводљивости, асистенцију приликом избора приватног партнера, те дефинисање саме тендерске процедуре и споразума између укључених страна", изјавио је Клемент Форчи и додао да Европска инвестициона банка путем механизма JASPER ставља на располагање експерте и техничку помоћ у припреми реализације пројеката. Поред тога, експертску помоћ је могуће реализовати и преко Инвестиционог оквира за Западни Балкан (WBIF).

Бранислав Бугарски, који је члан Комисије за јавно-приватна партнерства у Србији, истакао је да је у реализацији наведених пројеката веома важно дефинисање јасних критеријума у одабиру најбољих пројектних предлога, као и пружање конкретне јавне и финансијске гаранције приватним партнерима. Према његовим речима, потребно је реализовати поменуте пројекте са пуном пажњом представника јавних институција да би се интереси свих укључених партнера заштитили на најадекватнији начин.

Током разговара, Бугарски је упознао саговорнике са тренутним модалитетом финансирања АП Војводине, припремом Закона о финансирању Војводине, структуром и опремљеношћу локалних самоуправа и досадашњим искуствима у реализацији малих пројеката јавно-приватног партнерства у покрајини.
"Приоритети Покрајине се односе на даље финансирање иградње канализационе мреже у Војводини, водоснабдевања општина у Банату и изградњу фабрике за прераду отпадних вода у Новом Саду. У овом тренутку Војводина улаже око 30 милиона евра у капиталне пројекте у области образовања и здравства, а уколико би се поштовале уставне одредбе тај износ би достигао 220 милиона евра годишње", закључио је Бугарски.


Извор: Саопштење Покрајинског секретаријата за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs