Проф. др Весна Копитовић и в.д. директора Фонда за капитална улагања Небојша Маленковић посетили Општу болницу у Сенти

Нови Сад , 04. март 2014.
-A A +AПроф. др Весна Копитовић и в.д. директора Фонда за капитална улагања Небојша Маленковић посетили Општу болницу у Сенти.

Нови Сад , 04. март 2014. .

Oпшта болница „Др Гере Иштван“ у Сенти има централну улогу у лечењу и дијагностици болести пацијената који долазе из насеља која окружују Сенту на удаљености од чак 50 километара. Са 250 кревета, 32 одељења, 60 лекара, 240 медицинских сестара-техничара и осталог особља, ова здравствена установа има годишње близу 100.000 пацијената.
Фонд за капитална улагања АП Војводине определио је 15.000.000,00 динара за набавку веома потребне медицинске опреме за болницу у Сенти. Ради се о апарату за анестезију, о шест кревета за интензивну негу и о другој медицинској опреми за којом је постојала потреба дуги низ година, а испоручена је прошлог месеца.
„Ми ћемо овај вид сарадње наставити и у наредном периоду, реализујући одлуку Фонда о додели још 12.000.000,00 динара за ОРЛ одељење и кроз друге видове сарадње преко Покрајинског секретаријата за здравство, социјалну политику и демографију. Фонд за капитална улагања и Влада АП Војводине наставиће да чине оно што су чинили и у претходном периоду, дакле, да се брину о болницама, да се брину о здравственој заштити. Чинићемо све за здравље како би оно било доступно свим пацијентима подједнако у сваком насељеном месту и да свака болница достигне европски ниво пружања здравствене заштите,“ казао је Небојша Маленковић, в.д. директора Фонда за капитална улагања АП Војводине.
Задатак Покрајинског секретаријата за здравство, социјалну политику и демографију јесте да утиче на кадровску политику, добро функционисање здравствене установе, на инвестиционо техничка улагања и опрему. Када су у питању финансијска средства, Секретаријат ће и у овој години издвојити средства за неопходну опрему за сенћанску болницу, а то су ЕКГ апарати, дефибрилатори, центрифуга са хлађењем за Центар за трансфузију крви.
„Са друге стране, колико год Влада АП Војводине улагала у реконструкције и опремање здравствених установа, проблем који се односи на лошу здравствену политику је много већи. Примера ради, болница у Сенти ће врло брзо остати без четири хирурга и једног анестезиолога који ће отићи у пензију. Министарство здравља Републике Србије нема никакву здравствену политику и неће или не уме да предвиди недостајуће кадрове и обучи на време младе лекаре и обезбеди волонтерске специјализације. Апелујем на Министарство здравља да заједно и на време планирамо и обучимо стручни медицински кадар, како би сва наша улагања у опрему имала смисао. Без кадра, убудуће, све може да стане,“ – рекла је проф. др Весна Копитовић, покрајинска секретарка за здравство, социјалну политику и демографију данас у Сенти.


Извор: Саопштење Покрајинског секретаријата за здравство, социјалну политику и демографију

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs