Набављен нови видео-бронхоскоп за Специјалну болницу за плућне болести „Др Васа Савић“ у Зрењанину

Зрењанин , 06. март 2014.
-A A +AНабављен нови видео-бронхоскоп за Специјалну болницу за плућне болести „Др Васа Савић“ у Зрењанину .

Зрењанин , 06. март 2014. .

Специјална болница за плућне болести „Др Васа Савић“ у Зрењанину је добила први видео-бронхоскоп за чију је набавку Покрајински секретаријат за здравство, социјалну политику и демографију обезбедио 5.729.400,00 динара. Ово је једна од новина којом се ради минимално инвазивна хирургија са којом се може и дијагностиковати и лечити пацијент.

У овој болници се лече плућни болесници и они који имају неспецифичне плућне болести пре свега са пнеумонијама и тромбоемболијама плућа. Када говоримо о туберкулози, у АП Војводини је она под „добром контролом“. Карцином бронха је све чешћа болест на територији АП Војводине и таквих пацијената је у зрењанинској специјалној болници све више. Савремена дијагостика плућних болести употпуњена је видео бронхоскопом који ће се сигурно користити и у откривању карцинома бронха у раним фазама.

Карцином бронха је малигни тумор, не ретко, лоше прогнозе и малих терапијских могућности. То је најчешћа малигна болест код мушкараца, док је код жена између 2. и 4. места, после карцинома дојке, гастроинтестиналног и гениталног карцинома. Смртност од ове врсте карцинома је у Војводини у изузетно великом порасту.

Карцином плућа настаје прикривено. Обично нема симптома или знакова упозорења у раним фазама. Како напредује, тако се се јављају и неспецифични симптоми као што су кашаљ који не пролази, бол у грудима, посебно током дубоких удисаја, шиштање или губитак даха, искашљавање крвавог шлајма и замор.

За разлику од рака дојке, грлића материце и дебелог црева где се активним откривањем ране фазе болести значајно побољшавају резултати лечења, код рака плућа су могућности скрининга раног карцинома много мање. Значајна превенција оболевања је борба против употребе дувана.

Две трећине болесника који се први пут јаве лекару су већ у терминалној фази, што значи да се болест више не може излечити или адекватно третирати, већ само залечити и тиме продужити живот. Само једна трећина пацијената се јави у оној фази болести у којој се, након хируршког захвата, може говорити о излечењу.

Имајући у виду перформансе новог видео бронхоскопа сада су лекари зрењанинске специјалне болнице, у могућности да на време уоче одређене преканцерозе, односно пре малигне лезије. У овом стадијуму болест може да се држи под контролом.
Покрајински секретаријат за здравство, социјалну политику и демографију ће наставити да улаже у опремање болница чији је оснивач, а за Специјалну болницу за плућне болести „Др Васа Савић“ биће обезбеђена средства за набавку интегрисаног информационог система и информатичку опрему.


Извор: Саопштење Покрајинског секретаријата за здравство, социјалну политику и демографију

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs