Јавност упознати о нелегалној трговини и тровању строго заштићених врста животиња

Нови Сад , 06. март 2014.
-A A +AЈавност упознати о нелегалној трговини и тровању строго заштићених врста животиња .

Нови Сад , 06. март 2014. .

Спречавање нелегалне трговине и тровања строго заштићених врста животиња, пре свега птица, на територији АП Војводине је за Покрајински секретаријат за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине и сродне стручне институције и организације које се брину о заштити природне баштине - стална активност, која је ових дана актуелизована недавним тровањем орлова белорепана. Тема је веома значајна, пошто се на територији Војводине све чешће региструју тровања строго заштићених и заштићених врста птица и сисара, као и случајеви њиховог незаконитог сакупљања, држања и нелегалне трговине.

О последицама, као и мерама које се предузимају ради очувања биодиверзитета, на данашњој конференцији говорили су покрајински секретар за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине др Слободан Пузовић, директорица Покрајинског завода за заштиту природе др Биљана Пањковић, помоћник директора Покрајинског завода за заштиту природе мр Никола Стојнић и Милан Ружић из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

Ресорни покрајински секретаријат има надлежност у области инспекције. "Покрајинска инспекција за област заштите природе и биодиверзитета поступа у случајевима пријава догађаја или активности које нису у складу са законском регулативом, а тичу се негативног утицаја на биолошку разноврст. У свом раду, инспекција има одличну сарадњу са стручним институцијама, полицијом и удружењеима грађана који се баве животном средином и природом", рекао је др Пузовић и навео да је покрајинска инспекција у прошлој години обавила више од 100 надзора који се односе на област заштите природе и биолошке разноврсности, односно на заштићене врсте флоре и фауне. Међу њима, то су биле посете различитих манифестација које су организовала удружења одгајивача ситних животиња, ради контроле да ли се на њима нелегално тргује заштићеним врстама животиња. Покрајинска инспекција редовно контролише појединце и организације које су пријавиле да у свом поседу имају заштићене врсте животиња, као и у случајевима пријаве угинућа заштићених врста.

Никола Стојнић из Покрајинског завода за заштиту природе осврнуо се на трговину строго заштићених врста птица, као што су чешљугари, грмуше, косови, зимовке и сличне врсте, које се у великом броју хватају у природи и на неким берзама ситних животиња нелегално продају. Према његовим речима, важно је да се пронађу починитељи, да се зауставе и казне, како би се таква пракса спречила. Друга ствар се односи на тровање. Узрок највећег броја угинулих врста пронађених на терену управо је тровање, најчешће препарат "фурадан". "Највећи број случајева тровања био је намеран. То се види по томе што се поред отрованих јединки најчешће затекне затровано месо неке домаће животиње. Основна мета су шакали, али су орлови, који су много покретљивији, најчешћа жртва", рекао је Стојнић и додао да су ти отрови опасни и за људе. Од 2009. године до данас, навео је Стојнић, пронађено је преко 20 лешева орлова белорепана, за већину се препоставља да је узрок тровање. Појава је све учесталија и зато јој важно "стати на пут".

Милан Ружић из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије рекао је да ово удружење које окупља велики број волонтера сарађује са надлежним институцијама како би се спречио и казнио криволов и илегална трговина птицама. Почетком 2014. године, ово удружење оформило је тим за борбу против криволова, који прикупља податке и доказе на терену и интернету које користи за евиденцију и пријављивање случајева надлежним службама. Од почетка 2014. године послали су 19 пријава за угрожавање строго заштићених врста птица. Инспекцијске службе реаговале су правовремено и савесно. Из заробљеништва и нелегалне трговине спасено је и ослобођено 112 живих птица које спадају у 16 врста строго заштићених птица.

Директорица Покрајинског завода за заштиту природе др Биљана Пањковић упознала је јавност да је изашла наредба о забрани сакупљања појединих дивљих врста флоре и фауне у 2014. години. "У целој држави забрањено је сакупљање кантариона, барске перунике, шумске корњаче, кострике, више врста жаба и пужева", рекла је др Пањковић.

Учесници данашње прес конференције апеловали су на медије да позову све институције, организације и појединце у борбу за очување природног богатства Војводине и Србије.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs