ХПВ вакцина као примарна превенција

Нови Сад , 07. март 2014.
-A A +AХПВ вакцина као примарна превенција.

Нови Сад , 07. март 2014. .

Проф. др Весна Копитовић, покрајинска секретарка за здравство, социјалну политику и демографију и мсц. др Данијела Станковић-Баричак, одржале су још једну у низу трибина на тему „Превенција рака грлића материце и вакцинација против рака грлића материце“, овај пут у Сремским Карловцима.

На дружењу са женама поновљени су фактори ризика ове, на жалост, изузетно честе болести у Србији. Пре свега то је инфекција хуманим папилома вирусом високог ризика, постојање имунолошког дефицита (инфекција ХИВ вирусом, употреба имуносупресивне терапије), специфичне сексуалне карактеристике жене: рано ступање у полне односе, унутар 2 године од прве менструације, постојање других полно преносивих болести, број сексуалних партнера 7 и више, већи број "случајних сексуалних" партнера, партнери оболели од полних болести. Пушење, неадекватна исхрана (недовољно поврћа и воћа, сувише животињскх масти), постојање рака грлића материце у фамилији такође могу да буду узроци ове болести. Исто тако специфичне репродуктивне карактеристике жене: прва трудноћа унутар 2 године од прве менструације, број терминских трудноћа 4 и више, вишегодишња употреба оралних хормонских контрацептива и низак социоекономски стандард могу жену да доведу у опасност да добије карцином грлића материце.

У раном стадијуму свог развоја, рак грлића материце је најчешће без симптома. Када се јаве симптоми, углавном је реч већ о узапредовалој форми болести. Најчешћи симптоми ране фазе болести су све врсте крварења ван редовне менструације, а то су сукрвав, воденаст исцедак, обилно крварење, оскудно, тачкасто крварење, крварење у току и након полног односа, између две менструације или у периоду менопаузе, вагинални исцедак промењеног квалитета и бол (најчешће у крстима или нози).
За спречавање рака грлића материце основу чини редован, безболан гинеколошки преглед. Добро организовани скрининг програми са циљем откривања и лечења почетних промена и раних стадијума рака грлића материце спречавају и до 80% случајева рака грлића материце у развијеним земљама.

Република Србија је 03. јула 2006. године именовала посебну радну групу за превенцију рака грлића материце са задатком да сачини Национални програм за превенцију рака грлића материце, али је Влада Републике Србије овај Програм усвојила тек две године касније, 23. маја 2008. године. Овај Програм би требало да се спроводи на територији Републике Србије у виду организованог децентрализованог скрининг програма којим се обухватају жене старости од 25-69 година. Циљна група би требало да се идентификује преко бирачких спискова или базе јединствених матичних бројева и листе осигураника Републичког завода за здравствено осигурање. Свим женама из циљне групе доставља се позив на тестирање. Тестирање подразумева цитолошки преглед цервикалног бриса (Папаниколау тест) у складу са стручно-методолошким упутствима.

„У разговору са женама у свим местима у којима се крећем, нисам ни од једне чула да су за ових, скоро шест година, добиле било какав позив од стране свог дома здравља да дођу на превентивне прегледе и због тога ће Покрајински секретаријат за здравство, социјалну политику размотрити све могућности како би женама ова врста здравствене услуге била доступна“, рекла је проф. др Весна Копитовић.

Захваљујући истраживању од преко 30 година – данас је познато да је главни узрочник рака грлића материце хумани папиломавирус (скраћено ХПВ) - пронађен у 99,7% случајева рака грлића материце у свету. Развој вакцина против хуманих папилома вируса заснованих на вирусу-сличним честицама резултирао је препорукама за њихову примену у многим земљама света. Резултати клиничких испитивања показали су да су вакцине безбедне током примене у спречавању инфекције најчешћим ХПВ типовима. У јуну 2007. године, Саветодавни комитет за сигурну имунизацију Светске здравствене организације изјаснио се позитивно у вези са профилом безбедне примене доступних ХПВ вакцина. У априлу 2009. године Светска здравствена организација је дала позитивну препоруку за њихову примену, а у октобру 2009. и три домаћа струковна удружења у Србији: Удружење за дечју и адолесцентну гинекологију, Удружење за гинеколошку онкологију Србије, Српско лекарско друштво – Секција за цитологију и цитодијагностику.

Сматра се да примена вакцине против ХПВ типова 16 и 18 пре почетка сексуалне активности, уз редован скрининг може да смањи учесталост рака грлића материце за 94 одсто.

Покрајински секретаријат за здравство, социјалну политику и демографију у сарадњи са Институтом за јавно здравље Војводине, Институтом за онкологију Војводине и Клиничким центром Војводине (Клиником за гинекологију и акушерство) припремио је предлог посебног програма под називом „Програм унапређења примарне превенције болести узрокованих хуманим папилома вирусима на територији АП Војводине“ о коме ће Влада АП Војводине расправљати на некој од наредних седница.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs