Присуство АП Војводине на Самиту региона и градова Европске уније

Нови Сад , 10. март 2014.
-A A +AПрисуство АП Војводине на Самиту региона и градова Европске уније.

Нови Сад , 10. март 2014. .

Шести Самит региона и градова Европске уније у организацији Комитета региона протекао је у дискусији у којој је учествовало преко 800 учесника, представника градова и регија, не само Европске заједнице, већ и земаља које претендују на пуноправно чланство у Европској унији.

Фокус је стављен на будућност региона Европске уније у новом програмском периоду 2014-2020, перспективе и раст запошљавања, обезбеђење нових радних места, као и улогу градова и региона у процесу европских интеграција и регионалну сарадњу.

На самиту су се, на нивоу Европске уније, лидери градова и регија и кључни актери сложили око пет приоритета који треба да буду остварени до 2020. године и то на свим нивоима - глобалном, државном, регионалном и на нивоу града:

1. Запошљавање – 75% лица старости од 20 до 64 године треба да буде запослено,
2. Истраживање, развој и иновације - 3% бруто националног дохотка ЕУ, уз учешће приватног и јавног сектора, требало би бити усмерено ка истраживању, развоју и иновацијама,
3. Климатске промене и енергетика – смањити емисију гаса за 20% у односу на 1990. годину, генерисање 20% енергије из обновљивих извора и повећање енергетске ефикасности за 20%,
4. Образовање – достићи ниво 40% особа старости од 30 до 34 године које су завршиле терцијално образовање,
5. Смањење сиромаштва и социјална инклузија – смањити ризик од сиромаштва за најмање 20 милиона људи који се тренутно налазе на граници сиромаштва.

На шестом Самиту региона и градова, представници Фонда „Европски послови“ АП Војводине су имали билатералне сусрете са представницима региона из Аустрије, Немачке, Француске, Словеније, Грчке. Поред тога, обављени су разговори са представницима Комитета региона и представницима једног од највећих програма подршке Европске уније ’’INTERREG IVC’’, са којима је разматрана могућност учешћа покрајинских институција у будућим позивима у оквиру поменутог програма, чији буџет за наредни период износи око 359 милиона евра.

АП Војводина је већ имала позитивна искуства у оквиру програма INTERREG у претходном програмском периоду. У годинама које долазе, односно у буџетском периоду 2014-2020. отвараће се нове могућности за креирање заједничких пројеката са институцијама из различитих региона ЕУ. Кроз сусрете као што је овај Самит региона и градова, не само да добијамо прилику да представимо наше привредне, културне и административне потенцијале на местима где се доносе одлуке, него стварамо бројне шансе како за наш регион, тако и за нашу земљу.


Извор: Саопштење Фонда „Европски послови“ АП Војводине


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs