Централни дигитални систем архивирања и умрежавања у Клиничком центру Војводине

Нови Сад , 12. март 2014.
-A A +AЦентрални дигитални систем архивирања и умрежавања у Клиничком центру Војводине.

Нови Сад , 12. март 2014. .

На подручју АП Војводине нема основаних здравствених установа на терцијарном нивоу ван Јужнобачког округа и Новог Сада, већ су основане само опште и специјалне болнице на секундарном нивоу. Становници са целе територије АП Војводине који се лече од најтежих врста болести у установама секундарне здравствене заштите гравитирају само према терцијарним установама, тј. институтима и Клиничком центру Војводине.

„Друштвена брига за здравље становништва у покрајини огледа у обезбеђивању услова за правовремену дијагностику и благовремено лечење оболелих и повређених. Законом о здравственој заштити, покрајина може да донесе посебне програме здравствене заштите за поједине категорије становништва, односно врсте болести које су специфичне за АП Војводину“, рекла је проф. др Весна Копитовић, покрајинска секретарка за здравство, социјалну политику и демографију.

С обзиром на напредак технологије у медицини и да је савремена радиологија прешла са аналогних на дигиталне медије, постојала је потреба осавремењавања опреме у Клиничком центру Војводине и овај процес је започет у Центру за радиологију. Уведен је централни дигитални систем архивирања и умрежавања појединачних пунктова у један „RIS/PACS“ SISTEM (Radiology Information System – радиолошки информациони систем и Picture Archiving and Communication System – систем за комуникацију и архивирање слика).

Наведеним умрежавањем омогућиће се брже доношење одлука заснованих на потпунијим подацима, бржа дијагностика, правовремена примена терапије и остваривање бољих резултата лечења. Истовремено, наведено доводи до краћег задржавања пацијената у болници и укупног смањења трошкова лечења чиме се ствара могућност за повећање броја пацијената који ће бити лечени, као и скраћивање листа чекања.

Поред наведеног, уз могућност аутоматског издавања података на дигиталним медијима, избегавају се велики трошкови експлоатације радиологије, који су тренутно у порасту, као што су трошкови радиолошког филма, хемикалија, струје и персонала. Централни дигитални систем архивирања омогућава дуготрајно складиштење великог броја података у једном централном архиву. Ово решава и проблем у правно-судском смислу, јер постоји законска обавеза архивирања и чувања документације пацијената у периоду од 5 година. Додатно је омогућено адекватно праћење пацијената, јер су сви прегледи сад доступни, те се може извршити поређење са ранијим прегледима и праћење прогресије болести или ефеката терапије.

Мултислајсни ЦТ апарати, као и апарат за магнетну резонанцу код једног пацијента направи око хиљаду пресека и ранији начин архивирања преко филмова више није могућ.

За ову опрему, као и за ултразвучни апарат са fusion imagingom прилагођен интервентним процедурама Секретаријат за здравство, уложио је више од 20.000.000,00 динара.

„Овај савремени ултразвучни апарат омогућава да се преглед урађен на скенеру преко диска убацује у ултразвучну меморију и покретањем сонде се навигацијом тачно дефинише место у циљаном органу (нпр. јетра) у ком се налази лезија која се јасно не уочава ултразвуком. Помоћу ове технологије могуће је урадити биопсију лезије без додатног зрачења са повећаном прецизношћу“, казала је проф. др Сања Стојановић, управница Центра за радиологију Клиничког центра Војводине.


Извор: Саопштење Покрајинског секретаријата за здравство, социјалну политику и демографију

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs