Picture of the authorPicture of the author
/ , уторак, 24.10.2023

Локалним самоуправама у Војводини додељено 320 милиона динара за уклањање дивљих депонија с пољопривредног земљишта

Читај ми

Читај ми
AA

Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство организовао је данас доделу уговора укупне вредности од 320 милиона динара бесповратних средстава локалним самоуправама за уклањање дивљих депонија с пољопривредног земљишта на територији АП Војводине за 2023. годину.

Уговори су закључени са представницима 13 локалних самоуправа, а то су Зрењанин, Житиште, Чока, Рума, Нова Црња, Инђија, Нови Кнежевац, Беочин, Сечањ, Оџаци, Алибунар, Ириг и Бечеј.

Подсекретар Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство Александар Пановски истакао је том приликом да је Секретаријат ове године иницирао да се у Програм заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта уврсти нова конкурсна линија која је намењена за решавање проблема дивљих депонија које се налазе на пољопривредном земљишту у јавној својини, при чему ће отпад бити одложен где је и предвиђено, а земљиште бити коришћено у сврхе пољопривредне производње.

„Бесповратна средства су намењена за суфинансирање трошкова за уклањање отпада примарном сепарацијом или другим третманом на месту где постоје дивље депоније, и ради максималног искоришћавања комуналног отпада – за његово утоваривање, транспорт и одлагање на регистроване депоније и локације које су планским документом јединице локалне самоуправе предвиђене за то“, изјавио је подсекретар Пановски и нагласио да ће на тај начин бити спречене све негативне емисије и лош утицај депонија на околину.

Он је рекао да дивљих депонија има у великом броју локалних самоуправа, да оне смањују квалитет земљишта и доводе у питање безбедну производњу хране. Пановски је додао да се проблеми проширују услед падавина јер се штетне материје сливају у земљиште, одлазе у друге слојеве и загађују их, али је напоменуо да ће процес чишћења и уклањања депонија ослободити велику површину земље.

„Овим пројектима ће са дивљих депонија у АП Војводини бити уклоњено и одложено близу 125.000 кубних метара отпада, чиме ће се ослободити готово 25 хектара пољопривредног земљишта у јавној својини“, нагласио је Пановски.

Неки од представника локалних самоуправа које су добиле средства рекли су да планирају да реше проблем дивљих депонија и да то земљиште касније у потпуности буде у функцији пољопривреде, док они који су процес чишћења започели и раније, овим средствима намеравају и званично да га заврше.

fixed-img