Picture of the authorPicture of the author
/ , четвртак, 19.10.2023

Покрајина инвестирала готово 314 милиона динара у набавку пољопривредне механизације

Читај ми

Читај ми
AA

Представници Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство организовали су данас потписивање уговора са пољопривредним произвођачима из Војводине за набавку нове прикључне  механизације, у укупној вредности од 313,6 милиона динара.

Средства су додељена пољопривредним газдинствима за набавку нових машина за примарну и допунску обраду земљишта, ђубрење, сетву, садњу, заштиту биља, убирање усева и транспорт. На овај начин биће омогућена и набавка опреме за чишћење и прање пољопривредних производа, бербу, сортирање и калибрирање, паковање и обележавање.

Уговоре је носиоцима регистрованих газдинстава доделила помоћница ресорног секретара Драгица Илић, која је истакла да је по овом конкурсу средства добило 520 корисника.

„Свесни смо чињенице да је за савремен начин бављења пољопривредном производњом неопходна и савремена механизација. Имајући у виду просечну старост пољопривредних машина у нашој покрајини, Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство улагаће и даље у набавку нове прикључне механизације“, навела је Илићева и додала да ће се овај тренд инвестирања наставити.

Она је изнела податак да је на конкурс стигло укупно 2.269 пријава, од којих је 1.475  испуњавало прописане услове, те да су средства, осим физичким лицима – носиоцима регистрованих газдинстава, додељена и правним лицима и земљорадничким задругама у броју који је био могућ у односу на опредељена средства у овом циклусу.

Илићева је рекла да су бесповратна средства за подршку утврђена у  износу до 60 одсто од укупно прихватљивих трошкова инвестиције. За физичка лица, предузетнике и правна лица чије је газдинство регистровано на подручју са отежаним условима рада у пољопривреди, жене носиоце пољопривредних газдинстава и физичка и правна лица чији су оснивачи млађи од 40 година, бесповратна средства износе до 70 одсто од укупних прихватљивих трошкова.

 

fixed-img