Picture of the authorPicture of the author
/ , понедељак, 05.12.2022

Потписан протокол о сарадњи у новом циклусу програма „За чистије и зеленије школе у Војводини“

AA

Покрајина Војводина, Град Нови Сад, Јавно предузеће „Војводинашуме“ и Покрет горана Војводине интензивно ће сарађивати како би се програм „За чистије и зеленије школе у Војводини“ успешно реализовао и у новом, 14. циклусу – предвиђено је протоколом о сарадњи који је данас потписан. Потписници су били једногласни када је реч о значају континуираног учења од малих ногу о бризи и одговорности за своје непосредно окружење.

Програм се реализује у предшколским установама, основним и средњим школама низом активности, као што су креативне радионице, уређење и озелењавање вртића и школа, прикупљање секундарних сировина и учење о рециклирању и компостирању, организовање еколошких кутака и секција. У њему учествују деца и ученици са својим васпитачима, учитељима и наставницима, а циљ је подизање свести и личне бриге о животној средини.

Подсекретар у Покрајинском секретаријату за урбанизам и заштиту животне средине Бранкица Табак, која је координатор овог програма, казала је да је он започет 2009. године, али да је од 2016. знатно унапређен издвајањем већих финансијских средстава за различите активности, што је допринело томе да је тема заштите животне средине заживела код малишана.

Протеклих година се, наиме, на јавни позив за учешће у програму одазвало више од 75 одсто васпитно-образовних установа у Војводини, које су имале могућност да допринесу развијању активних метода учења у области заштите животне средине. Сваке године се током програма укључи између 800 и 1.200 малишана.

Бранкица Табак је захвалила свим партнерима програма на постојаној подршци и најавила новину у овогодишњем циклусу у виду едукација које ће се одржавати у пријављеним школама, што ће уједно бити прилика да се чује и како млади размишљају о заштити животне средине.

Након јавног позива, већ у јануару следе пријаве учесника у овогодишњм програму „За чистије и зеленије школе у Војводини“, у мају се достављају презентације о којима ће одлучивати комисија, како би у јуну уследило награђивање најуспешнијих, што је и прилика да им се ода признање за сав додатни труд који су уложили поред редовне наставе и активности.

Протокол о сарадњи потписали су Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине, Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, Покрајински секретаријат за енергетику, грађевинарство и саобраћај, Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство, Покрајински секретаријат за привреду и туризам, Покрајински секретаријат за спорт и омладину, Градска управа за заштиту животне средине Новог Сада, „Војводинашуме“ и Покрет горана Војводине.

fixed-img