Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, петак, 26.05.2023

Делегација Покрајинске владе у тродневној посети Косову и Метохији

AA

Делегација Покрајинске владе – покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић, покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић и покрајински секретар за енергетику, грађевинарство и саобраћај Огњен Бјелић – боравили су у тродневној посети Косову и Метохији, где су присуствовали литургији Српске православне цркве под куполом Цркве Светог Ђорђа у Призрену, у част и  славу  Ћирила и Методија, који су у српском народу познати и као Света браћа, јер су још  у 9. веку ширили писменост и хришћанство међу Словенима.

Након литургије коју је служио епископ рашко-призренски Теодосије, са свештеницима, ученицима Богословије и Хором „Свети Георгије“ из Новог Сада, секретар Драгана Милошевић је рекла да је делегација Покрајинске владе дошла на овај свечани дан посвећен великим свецима Ћирилу и Методију како би и на овај начин пружила подршку српском народу на Косову и Метохији.

„Ти људи су заправо пример како се верно чувају наше српске светиње, које су сведок српске историје. Већ данас сведочимо томе – што је и на литургији исказано – о постојању српског народа, као и о његовом опстанку на овим просторима“,  нагласила је Драгана Милошевић.

Проректор призренске Богословије отац Исидор истакао је да је богословско здање стециште нашег народа, како у мирним, тако и у оним временима која се таквим не могу назвати.

Богословија на Косову и Метохији постоји више од 150 година, обновљена је 2011. године, и данас је похађа 26 ученика.

Током посете Косову и Метохији, делегација Покрајинске владе присуствовала је у Дому културе у Грачаници пројекцији документарног филма „Ако те се сјетим једном само“, коју је организовало Удружење „Српско сабрање Баштионик“. О филму су говорили епископ рашко-призренски Теодосије, председник Удружења Предраг Адамовић  и ауторка филма Мира Лолић Мочевић.

Последњег дана посете чланови Покрајинске владе присуствовали су литургији у манастиру Високи Дечани, задужбини Стефана Дечанског и цара Душана – који је и на Унесковој светској баштини – како би заједно у светом чину обележили славу – Спасовдан.

Свету литургију у храму посвећеном Вазнесењу Господњем служио је епископ рашко-призренски Теодосије, а архимандрит отац Сава Јањић је рекао да је велика радост за све њих када се у присуству бројних људи види да ова велика светиња живи и да ће живети, јер је ту седам векова, а њени велики сводови, заједно са Пећком патријаршијом, јесу средиште српске духовности.

По речима секретара проф. др Зорана Милошевића, снага која се индукује из манастира Високи Дечани и Пећке патријаршије јесте нешто што смирује, а уједно и испуњава ванвременском љубављу, коју и сам отац Сава најбоље описује речима да ће нас Свети Стефан Дечански све надживети.

У оквиру тродневне посете Kосову и Метохији, представници Покрајинске владе обишли су и Народну кухињу у месту Прековац, у општини Ново Брдо, којој Покрајина годинама пружа подршку.

„Хуманост и даривање праве су вредности којих никада није одвише, а у изазовним временима којима сведочимо често су и неопходне“, истакао је проф. Милошевић.

Он је подсетио на то да вишегодишња подршка Покрајинске владе народним кухињама на Kосову и Метохији и Удружењу „Мајка девет Југовића“ у виду неопходних намирница за живот много значи угроженим Србима на том подручју.

„Реч је о роби широке потрошње – брашну, уљу, пиринчу, пасуљу, средствима за хигијену, дакле – ономе што не може да се произведе на економијама, али месо, млеко, сир, поврће – све се то производи вредним рукама управо овде“, истакао је Милошевић.

fixed-img