Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, уторак, 30.05.2023

Иванишевић на представљању туристичког пројекта ,,Српска Кападокија“, још једне туристичке атракције у Инђији 

AA

Данас је у Покрајинској влади представљен туристички пројекат од великог значаја за општину Инђија, Срем, али и за читаву Србију и регион, под називом ,,Српска Кападокија“, који подразумева туристичке обиласке балонима на топао ваздух, које Туристичка организација општине Инђија и компанија ,,Kapadokya Kaya Balloons“ реализују заједно, уз подршку Покрајинског секретаријата за привреду и туризам. Почетак сезоне најављен је за 1. јун и трајаће до краја августа.

Покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић истиче да је реализација овог значајног туристичког пројекта у Војводини заправо историјски искорак.

„Када се ујединимо сви око идеје која на почетку изгледа као сан, она постаје реализација.Захвалио бих Влади Републике Србије, Министарству туризма и омладине који су сверсдно подржали тај пројекат који ће у четвртак, 1. јуна постати стварност, а од 3. јуна  почеће комерцијална употреба тих балона. Велику захвалност дугујемо Туристичкој организацији општине Инђија, и свима који су веровали у тај пројекат. Ако наставимо овим  путем, заједно можемо у наредном периоду да говоримо о следећим  искорацима у погледу квалитета туристичке понуде. Са Министарством туризма и омладине ћемо обновити Информативни центар на Иришком венцу, и учествовати на многим пројектима попут уређења приобаља Дунава за који је Републичка влада издвојила преко 650 милиона динара“, рекао је Иванишевић, додавши да без партнера из Турске читав овај подухват не би био остварив, али ни без јавних предузећа без којих његова реализација не би била могућа.

„Келтско село је оно по чему је до сада била позната туристичка понуда Инђије, као један од носилаца ознаке ‘Најбоље из Војводине’, а свакако све што имамо у Инђији ће убудуће бити део понуде онога што и сам Секретаријат представља, а прва прилика за то ће бити манифестација ‘Дани Војводине у Новом Пазару’ 26. августа, као и Међународни сајам туризма у Новом Саду предвиђен за октобар“, рекао је Иванишевић.

Туристичка организација општине Инђија наставља са активностима у циљу развоја туризма ове сремске општине, те још бољег позиционирања Инђије на туристичкој мапи Србије, али и региона. Интензивни преговори са представницима туристичких организација и агенција из Турске утицали су повољно на креирање и реализацију нове туристичке атракције у Инђији, док из Туристичке организације општине Инђија истичу да је пројекту дат препознатљив и симболичан назив „Српска Кападокија”.

Они наводе да је држављанима Републике Турске Србија привлачна због природе и нетакнутих предела, те гастрономије, винске руте, река и речног саобраћаја, а богата историја је свакако аспект који је од посебног значаја за туристе.

Према речима директора ТО Инђија Милана Богојевића, вожња балонима на топао ваздух би могла да буде највећа туристичка атракција, не само у Инђији, него у читавом региону већ у овој години, а сви метеоролошки показатељи овог поднебља погодују оваквом виду туристичког разгледања.

„Најава првог лета балона је веома значајна за Војводину, Србију и регион. Зашто је ово историја, зато што први пут у историји Србије имамо комерцијалне летове и комерцијалне балоне и први пут у историји имамо балоне који могу у једну корпу да прихвате двадесет туриста. Корпа је пречника 5,5 метара, а сами балони би требало да буду видљиви и у Новом Саду када се подигну на Крчединској ади. Први пут су дошли комерцијални пилоти, којих у Србији немамо. Турски пилоти од јуче су у Инђији, њих дванаест уз једног супервизора. У претходне две недеље смо обучили наших двадесет момака који ће бити посада на земљи“, појаснио је Богојевић, додавши да је нетакнута природа Крчединске аде бисер који желе да покажу свим заинтересованим посетиоцима, који желе да уживају у шетњи овом природном оазом и у својеврсном фото- сафарију.

„Цена је 5.940 динара, а лет траје десет минута, након чега се балони спуштају, потом пет минута траје замена путника и лети се поново у циклусима око сат и по времена. Балони левитирају подигнути на око 60 до 70 метара, а сам лет је у прелепом амбијенту Крчединске аде и окружењу где имате чак седам балона на једном месту“, додао је директор ТО Инђија.

Према речима власника компаније „Kapadokya Kaya Balloons“ Мурата Чобана, ову туристичку атракцију реализује изворно у Кападокији, а сада и у Дубаију и општини Инђија. Чобан се овим послом бави од 1995. године, има преко 10.000 сати лета, наставник је и испитивач у сопственој школи за пилоте балона на топао ваздух, а поседује и центар за одржавање ових летелица са стручним особљем за читаву Турску.

 

fixed-img