Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, уторак, 23.05.2023

Мировић: Покрајинска влада определила 1,3 милијарде динара за реконструкцију четири објекта УКЦВ

AA

„Универзитетски клинички центар Војводине по први пут од свог оснивања добио је микробиолошку лабораторију у Центру за лабораторијску медицину, која задовољава све захтеве и стандарде дијагностике терцијарне установе. Лабораторију вредну укупно 80,1 милион динара финансирала је Покрајинска влада. Тиме је знатно унапређен процес рада УКЦВ, о чему сведочи податак да су до сада све урађене анализе морале да се шаљу у Институт за јавно здравље Војводине“, изјавио је председник Игор Мировић након обиласка Универзитетског клиничког центра Војводине.

Захваљујући Покрајинској влади, у Центру за радиологију адаптиран је простор и набављен нови апарат за магнетну резонанцу са припадајућом опремом. Реч је о другој магнетној резонанци коју је Покрајинска влада обезбедила за потребе Клиничког центра.

Покрајинска влада финансирала је грађевинске радове – обнову фасаде, замену столарије, санацију водоводне и канализационе мреже – у објекту у коме су смештени Центар за радиологију и Центар за лабораторијску медицину. У оквиру тог објекта у функцији је и савремена аутоматизована лабораторија у којој се раде биохемијске и имунохемијске анализе.

„Већ шест-седам година трају наши заједнички напори да модернизујемо Клинички центар Војводине. Реконструисали смо до сада 13 клиника, обновили смо опрему и побољшали услове за рад запослених, лечење и боравак пацијената”, изјавио је Мировић, и истакао да је набављена и магнетна резонанца у општим болницама у Суботици и Зрењанину, као и она намењена педијатријским пацијентима у Институту за здравствену заштиту деце и омладине Војводине.

„Током ове године покренућемо и велики инвестициони циклус којим желимо да унапредимо квалитет здравствене заштите. Очекује нас почетак реконструкције више клиника у оквиру Универзитетског клиничког центра Војводине, за шта смо определили 1,3 милијарде динара преко Управе за капитална улагања Војводине “, нагласио је Мировић.

Реч је о објектима који су изграђени пре више од 110 година и заштићени су као споменици културе.

Планирана је реконструкција четири објекта УКЦВ у којима су смештени Клиника за урологију, Клиника за максилофацијалну и оралну хирургију, Клиника за пластичну и реконструктивну хирургију, Лабораторијско одељење за нуклеарну медицину, Одељење за хемодијализу, Операциони блок за Клинику за урологију, Клиника за очне болести и Клиника за оториноларингологију и хирургију главе и врата.

Реконструкцијом ће се обезбедити неопходни и функционални простори за пацијенте и медицинско особље, повезаност хоспиталног и амбулантног дела клиника и прилагођавање објеката особама са инвалидитетом  и посебним потребама.

„У систему јавног здравства Војводине сви апарати су у функцији – магнетне резонанце, ЦТ апарати, ултразвучни апарати и рендгени“, истакао је Мировић и додао да су створени услови да се до краја године чекање на снимање скрати са садашња три до четири месеца на шест до осам недеља.

В.д. директора Универзитетског клиничког центра Војводине Едита Стокић изјавила је да ће микробиолошка лабораторија обезбедити много већу ефикасност и брзину при одабиру терапије за пацијенте, јер се за бактериолошку анализу некада чекало 24 сата, а сада је потребно само неколико минута.

„Захваљујући Покрајинској влади, УКЦВ наставља да ради на обезбеђивању најбољих услова за рад уз непромењено гесло, основу и и подлогу, да пацијент увек мора бити у првом плану“, изјавила је Стокићева.

Обиласку УКЦВ присуствовао је и покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић.

fixed-img