Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, четвртак, 25.05.2023

Мировић присуствовао потписивању Уговора за израду пројекта за Научно-технолошки парк 2

AA

Председник Покрајинске владе Игор Мировић присуствовао је данас потписивању Уговора за израду пројектно-техничке документације за изградњу новог објекта у оквиру Научно-технолошког парка Нови Сад (НТП НС), за шта је Покрајинска влада, преко Управе за капитална улагања Војводине, издвојила 59 милиона динара.

Уговор су потписали директор Научно-технолошког парка Небојша Дракулић и директор фирме ДБА Ђорђе Бајило у име групе понуђача.

Реч је о изградњи још једног објекта са две ламеле на месту садашњих хала Машинског института.

„Очекујем да у другој половини следеће године можемо започети изградњу Научно-технолошког парка 2. Наредне године очекујемо и подршку Владе Србије за финансирање изградње тог објекта, са циљем да нове развојне компаније, нове стартапе, све потенцијале Факултета техничких наука, који ради изузетан посао од националног значаја за технолошки развој, додатно помогнемо и усмеримо ка будућим производима у сферама као што су вештачка интелигенција и информационе технологије”, изјавио је Мировић.

Према Мировићевим речима, дванаест запослених радника у Научно-технолошком парку управљаће и новим објектом.

„Нови Сад и Војводина већ јесу развојни центар информационих технологија и, уопште, технолошко-развојни центар не само у нашој земљи, већ и у региону”, навео је Мировић.

Пројектом је предвиђена изградња објекта који се састоји од две одвојене функционалне целине укупне бруто грађевинске површине око 30.000 квадратних метара.

Ламела А биће намењена за Научно-технолошки парк, с површином од око 15.000 квадратних метара, а ламела Б предвиђена је за Факултет техничких наука, са истом површином.

Ламела А је планирана као пословни објекат Научно-технолошког парка –радни простор са амфитеатром капацитета око 250 места, са салама за предавање и презентације, лабораторијама за тешку опрему, кантином, изложбеним простором, управним и пословним блоком са канцеларијама и салама за састанке, блоком енергетских и осталих инжењерско-техничких простора, и другим пратећим садржајима.

Ламела Б предвиђена је за потребе Факултета техничких наука у Новом Саду. У оквиру објекта налазиће се два амфитеатра капацитета до 200 места, две сале са 60 места, око 20 учионица, канцеларије наставног особља, интернетски центар, отворени озелењени кровни простор и други садржаји. Поред тога, у објекту је предвиђено смештање више специјализованих наставних и истраживачких лабораторија – лабораторије за тешку опрему, за рачунарску и лакшу опрему, као и специјализованих лабораторија попут лабораторије за хибридна и електрична возила, за обновљиве изворе и лабораторије за батеријске и БЕМС системе.

„У новом НТП-у ћемо имати најсавременију лабораторијску опрему коју овде немамо, јер смо добили обећања компанија да ће је набавити, што ће омогућити унапређење научноистраживачког рада, и то је од огромног значаја за технолошки развој”, рекао је Мировић.

Биће изграђена и двоетажна подземна гаража, на око 12.000 квадратних метара, намењена НТП-у.

Председник Мировић обишао је овом приликом чланице НТП-а, компанију „Vega IT“ и стартап компанију „The Solar Found“, истакавши да је „Vega IT“ пре неколико година имала 300 запослених, а данас их је 800, при чему вредност производа надмашује износе о којима смо могли само да сањамо пре десет или петнаест година.

После расписаних шест јавних позива, НТП данас има 34 чланице—19 стартап компанија, 14 технолошко-развојних компанија и Институт за вештачку интелигенцију.

Директор фирме ДБА Ђорђе Бајило, у име групе понуђача, захвалио је на поверењу које су им, како је рекао, указали Покрајинска влада и НТП.

„Као новосадска фирма, почаствовани смо што учествујемо у овом пројекту, и поносни што ће већину људи који ће радити на њему чинити студенти Факултета техничких наука“, навео је Бајило.

Потписивању Уговора присуствовали су и директор Управе за капитална улагања Војводине Милош Малетић, директор Научно-технолошког парка Небојша Дракулић и декан Факултета техничких наука Срђан Колаковић.

fixed-img