Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, среда, 24.05.2023

Мировић: Пут Стапар–Сивац у функцији до јесени

AA

„План је да до краја јесени завршимо пут Стапар–Сивац, који смо плански градили по фазама“, изјавио је председник Покрајинске владе Игор Мировић након обиласка завршних радова на изградњи деонице тог пута и моста којим се он спаја са регионалним путем Кула–Врбас.

Укупна вредност радова на изградњи пута Стапар-Сивац је 1,4 милијарде динара. Дужина трасе је скоро 15,8 километара, од чега је око 6,7 километара на територији Сомбора, а око 9 километара на територији општине Кула.

Председник је нагласио да ће пут, који је дужине готово 16 километара, значити како за Сомбор и Кулу, тако и за Апатин и бројна насеља у целој зони Западнобачког округа, јер ће се лакше долазити до будуће брзе саобраћајнице, која ће од Сомбора, односно од границе са Хрватском, ићи све до Кикинде и границе са Румунијом.

„Изградња ′Војвођанског осмеха′ би требало да почне у другој половини године, и то баш на овој деоници где смо помогли сомборској локалној самоуправи да реши урбанистичка питања од Бачког Брега према Сомбору“, истакао је Мировић додавши да је то изузетно велики посао. Реч је о саобраћајници дугој преко 178 километара, која је од огромног значаја за све општине од Сомбора до Кикинде.

Мировић је нагласио да наредних недеља почиње реализација пројеката широм Војводине.

„Ове године смо преко Управе за капитална улагања Војводине издвојили преко четири милијарде динара за локалне саобраћајнице“, нагласио је Мировић и додао да ће и након ребаланса буџета, који ће се пред посланицима наћи до краја јуна, знатна средства  бити усмерена управо за саобраћајнице, међу којима ће бити и она на државном путу другог реда кроз Сремске Карловце, дуга пет километара.

Након обиласка радова на изградњи пута Стапар–Сивац, градоначелник Сомбора Антонио Ратковић изјавио је да се упоредо са радовима на изградњи путa радe и археолошка истраживања на овој деоници у дужини од 2,9 километара.

„Ова инвестиција има вишеструк значај не само за Сомбор, већ и за друге општине у Западнобачком управном округу”, рекао је Ратковић и захвалио председнику Мировићу и Покрајинској влади јер су, како је навео, препознали значај не само ове инвестиције, већ и локалних саобраћајница Моноштор–Купусинa и Растина–Риђица. То су три веома важне инвестиције за Град Сомбор.

За спајање локалног пута са регионалним путем Кула–Врбас потребно је и да се окончају радови на територији општине Кула који обухватају реконструкцију моста и око 300 метара локалног пута.

Председедник Општине Кула Дамјан Миљанић истакао је да је ово капиталан пројекат за целу Бачку, јер је реч о највећој инвестицији икада реализованој на територији општине Кула и која се приводи крају.

„Ово је велика и важна ствар за насељена места и пољопривреднике који само са кулске стране обрађују 4.000 хектара пољопривредног земљишта и који гравититају ка овом путу. Реализацијом овог пројекта, Сивац постаје раскрсница путева“, рекао је Миљанић.

Председник Мировић обишао је данас у Апатину радове на комплетној реконструкцији Улице српских владара (од Средње улице до Улице Марка Орешковића), у дужини од готово 600 метара, које са укупно 179,9 милиона динара финансира Управа за капитална улагања АП Војводине.

Улица српских владара је централна улица у којој се налазе најзначајнији објекти у Апатину, а Културно-историјска целина „Центар Апатина“ је заштићена зона. Предвиђено је и уређење паркинга са више од 90 места и колских прилаза, постављање бицикларника са 25 места, реконструкција тротоара, изградња секундарних водова атмосферске канализације, постављање нове уличне расвете, као и уређење зелених површина.

Председник Мировић је истакао да је план да радови буду завршени до почетка јула, чиме ће Апатин бити уређен на бољи и квалитетнији начин, што ће значити људима који у њему живе, као и онима који га посећују.

„Настављамо са новим пројектима и овде у Апатину и широм Војводине. Посебно је значајно што у мањим местима улажемо све више финансијских средстава“, нагласио је Мировић.

Председник  је додао да ће у наредих неколико недеља Покрајинска влада предложити ребаланс буџета за ову годину за додатних готово осам милијарди динара, од којих ће 90 одсто бити усмерено у инвестиције у малим срединама.

„Приоритет ће бити улагање у основне и средње школе, у шта ће бити усмерено 1,7 милијарди динара, као и у локални комунални развој и друге пројекте који ће грађанима у мањим срединама обезбедити боље услове за живот, и њихов опстанак и останак у мањим срединама“, рекао је Мировић.

Председник је навео да је развој мањих средина један од приоритета на националном и покрајинском ниву.

„Захваљујући Покрајинској влади, која је препознала и подржала пројекте значајне за нашу општину, ми ову инвестицију приводимо крају”, изјавила је председница Општине Апатин Дубравка Кораћ и истакла да је Покрајинска влада обезбедила и средства за изградњу бициклистичке стазе од Свилојева до Бање Јунаковић као и за унапређење саобраћајне инфраструктуре у општини Апатин.

Обиласку су присуствовали и покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић и директор Управе за капитална улагања Војводине Милош Малетић.

fixed-img