Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, среда, 09.11.2022

Покрајинска влада издвојила 44,4 милиона динара за медицинску опрему

AA

Покрајинска влада донела је на данашњој седници решењe да се издвоји укупно 44,4 милиона динара за набавку медицинске опреме за опште болнице у Врбасу, Вршцу и Сенти и за Институт за онкологију у Сремској Каменици.

Општој болници у Врбасу усмерено је 23,4 милиона динара за набавку новог мобилног радиографско-флуороскопског апарата са Це-луком. Тај апарат користи се код ортопедских, уролошких, општих хируршких и гинеколошких операција. Набавком тог апарата биће омогућено да се раде и ендоваскуларне, као и нове минимално инвазивне хируршке процедуре. Такође, биће обезбеђена боља радиолошка заштита медицинског особља и пацијената.

Општа болница у Вршцу добила је средства за набавку портабилног ултразвучног апарата и аутотрансфузијског уређаја с вакуумском пумпом за континуирано процесуирање сакупљене крви, а укупна вредност опреме је 10 милиона динара.

У вршачкој болници годишње се уради 2.000 ултразвучних прегледа. Набавка новог апарата неопходна је због доступности ултразвучне дијагностике кардиолога код непокретних, витално угрожених пацијената и пацијената у интензивној нези.

Институту за онкологију Војводине у Сремској Каменици усмерено је  6,5 милиона динара за нови савремени систем за звучну и светлосну сигнализацију на Хируршком одељењу.

Годишње се на том одељењу оперише 1.500 онколошких пацијената. Сви они захтевају сталан постоперативни надзор, нарочито у првих 48 сати након операције и морају имати могућност комуникације са дежурним медицинским особљем у циљу правовременог реаговања.

За набавку кардиолошког ултразвучног апарата за потребе Службе за интерну медицину у Општој болници у Сенти издвојено је 4,5 милиона динара.

Болници у Сенти гравитирају пацијенти из пет околних општина. Годишње се у тој установи уради око 1.200 ехокардиографских амбулантних прегледа, и тај број је у порасту, док се стационарно изведе 400 прегледа.

fixed-img