Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, петак, 30.09.2022

Представљена апликација „Златне фрушке стазе“

AA

Апликација „Златне фрушке стазе “, креирана за мобилне уређаје с циљем омогућавања лакше оријентације за планински бициклизам и рекреативне бициклисте на Фрушкој гори, представљена је данас. Реч је о пројекту који се реализује у сарадњи Покрајинске владе и Новосадског бициклистичког клуба “Инвиктабајк“. Том приликом, најављен је и програм спортско-рекреативне манифестације „Tour de Fruška“ за 2023. годину.

„Желимо да ова манифестација постане једна врста мотивације да радимо више и боље да би Фрушка гора била атрактивнија и имала више садржаја. За наредну годину планирамо да је учинимо масовнијом и да добије додатни квалитет. Радили смо као тим, јер се само тако може постићи успех“, изјавио је председник Покрајинске владе Игор Мировић.

У протеклих шест година, како је подсетио председник Мировић, Покрајинска влада уредила је више од 55 километара локалних путева на Фрушкој гори, чиме су створени услови да она буде доступнија за све.

„Наредна година је година нових задатака и нових планова када је реч о овој манифестацији, али и за све нас који Фрушку гору штитимо и унапређујемо“, истакао је председник Мировић.

„Овом апликацијом желимо да омогућимо домаћим и страним бициклистима и садржајнији одмор на Фрушкој гори, али и развој спорта и бициклизма“, изјавио је директор манифестације „Tour de Fruška“ Иван Арпаш и нагласио да је захваљујући подршци Покрајинске владе успешно организована ова спортско-рекреативна манифестација и највећи МТБ маратон у региону.

У оквиру апликације планирано је мапирање око 40 различитих стаза (трекова) за планински бициклизам укупне дужине 250 километара.

На мапама ће се појавити сви атрактивни садржаји Фрушке горе: Фрушкогорска трансверзала, манастири, винарије, видиковци, излетишта, одмаралишта, хотели, језера, извори, споменици и „E-bike“ пунктови.

Корисницима апликације ће бити на располагању и следеће информације:

– место поласка и место завршетка вожње;

– дужина стазе и трајање вожње;

– висинска разлика на успонима и спустевима;

– почетна, најнижа и највиша надморска висина;

– визуелно презентована тежина, потребна техничка способност, издржљивост и искуство;

– предложени месеци у години за вожњу;

– списак атрактивних успутних тачака;

– мапа стазе (топографски, сателитски приказ);

– висински профил стазе;

– приказ тренутне позиције на мапи и висинском профилу;

– пређена километража од почетка вожње;

– преостала километража до краја вожње.

Представљању апликације „Златне фрушке стазе “ присуствовали су и покрајински секретар за спорт и омладину Дане Баста, покрајински секретар за привреду и туризам Ненад Иванишевић и други.

 

fixed-img