Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, уторак, 17.05.2022

Представљена пословна асоцијација „Зелени навигатор Западног Балкана“

AA

У Покрајинској влади данас је представљена пословна асоцијација „Зелени навигатор Западног Балкана“, коју су основали Развојни и Гаранцијски фонд АП Војводине и Гарантни фонд Републике Српске, на иницијативу председника Игора Мировића, у циљу активног учешћа у смањивању негативних утицаја климатских промена.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић рекао је да су климатске промене један од највећих проблема са којим се дуги низ година суочава наша планета.

„Свет је тренутно окупиран глобалним потресима изазваним ратом у Украјини, економском кризом и пандемијом, и кад све то прође, планетарни проблем климатских промена неће нестати. Због тога је континуитет деловања за решавање тог проблема изузетно важан и не сме се, ни у садашњим тешким околностима, прекинути“, изјавио је председник Мировић.

Према његовим речима, цена која се плаћа од почетка индустријске револуције до данас све је већа, а огледа се у континуираном расту емисије штетних гасова и глобалног загревања планете, истакавши да је стога веома важно да се на овим просторима убрза декарбонизација привреде.

Председник је изразио очекивање да ће ова иницијатива бити подржана од привреде, привредника и међународних финансијских институција.

„Важно је да се повежемо ради подстицања државних администрација у циљу усклађивања политика, како бисмо могли да утичемо на смањивање емисије штетних гасова и дигитализацију индустријског сектора, на обновљиве изворе енергије и пољопривреду  као и све друго што ће дати допринос успоравању климатских промена и њиховог негативног утицаја на живот и нашу будућност“, навео је Мировић.

Он је истакао да је Развојни фонд Војводине у поступку акредитације код Зеленог климатског фонда са седиштем у Инчону, у Јужној Кореји, и то као прва институција из Србије, чиме ће остварити право на коришћење средстава из тог фонда за финансирање климатски одговорних инвестиција у приватном и јавном сектору.

Директор „Зеленог навигатора Западног Балкана“ Горан Јањић рекао је да је декарбонизација глобалне привреде од пресудног значаја у деценији пред нама, нагласивши да је циљ платформе, поред активног учешћа на смањењу негативних утицаја климатских промена, пружање техничке и финансијске подршке трансформацији регионалне економије и усмеравању јавног и приватног сектора ка климатској економији.

Председник Саветодавног одбора „Зеленог навигатора Западног Балкана“ Саша Бешлић, који је једна од најутицајнијих личности у свету у домену зеленог финансирања, навео је да је важно да се Србија постави на пут транзиције и да уведе зелене обвезнице.

Догађају су присуствовали и министарка за државну управу и локалну самоуправу Марија Обрадовић и министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић.

fixed-img