Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, четвртак, 20.04.2023

Саопштење са седнице Покрајинске владе

AA

Покрајинска влада је на данашњој седници донела решење да се издвоји 21,4 милиона динара за реконструкцију Водоторња на Палићу, а средства за реализацију тог пројекта усмерена су  предузећу „Парк Палић”.

Од 1910. године, када је завршен, Водоторањ краси центар Палића и његов је заштитни знак. Изграђен је у стилу сецесије према пројекту познатих будимпештанских архитеката Марцела Kомора и Дежеа Јакаба. Сачињен је од две архитектонске целине – торња и кружног павиљона, чија је изворна намена била трамвајска чекаоница.

Овај објекат, заједно са Летњом позорницом и Великом терасом, који су такође изграђени почетком 20. века, представља значајан сегмент културне баштине Палића и његовом обновом биће знатно унапређена туристичка понуда тог места.

За реконструкцију  три отворена спортска терена и свлачионица у просторијама Центра за спорт Факултета спорта и физичког васпитања у Новом Саду издвојено је укупно 28,8 милиона динара.

Пројектом је предвиђена обнова два рукометна и отвореног текбол терена у Улици Васе Стајића, као и четири свлачионице у Јиречековој улици,  које поред студената користе и спортисти.

Покрајинска влада ће, преко Дирекције за робне резерве АП Војводине, упутити Епархији рашко-призренској у Грачаници помоћ у брашну за потребе народних кухиња на Косову и Метохији, а вредност донације је 1,2 милиона динара. У шест народних кухиња на Косову и Метохији свакодневно се припрема храна за више од две хиљаде социјално угрожених становника, међу којима је и велики број деце.

fixed-img