Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, понедељак, 29.04.2024

Секретар Милошевић доделио уговоре представницима високообразовних институција

AA

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић уручио је данас решења и уговоре представницима високообразовних институција које су добиле средства за финансирање краткорочних пројеката од интереса за развој научноистраживачке делатности и за финансирање развојноистраживачких пројеката високих школа струковних студија са територије АП Војводине у 2024. години.

Покрајинска влада је преко ресорног секретаријата определила 44 милиона динара у те сврхе.

Секретар Милошевић је овом приликом истакао пораст броја истраживача на Универзитету у Новом Саду.

„У последњих седам година забележен је раст броја истраживача за готово 20 одсто на Универзитету, а број објављених радова у референтним часописима је повећан за 65 одсто. Статистика каже да је објављено и 30 одсто више радова по истраживачу“, изјавио је Милошевић и подсетио на значај повезивања науке и привреде, с обзиром на то да је оно доста интензивније у свету него код нас.

Он је нагласио важност покретања свих ресурса друштва и усмеравања пажње на науку.

„Ви сте препознати као најбољи са својим идејама, то је оно што вас издваја. Отишли сте корак даље из наставе. Да би перцепција јавности била јасна, морамо да унапређујемо стварност нашим резултатима“, рекао је Милошевић.

У име Факултета пословне економије на Универзитету „Едуконс“ говорила је Андреа Андрејевић Панић, која је истакла значај препознавања приватних универзитета у научноистраживачкој заједници, чиме је обезбеђена интеграција научног простора у АП Војводини и јачање позиције науке.

Присутнима се обратила и представница Високе школе струковних студија за образовање васпитача и тренера у Суботици Јелена Вемић Ђурковић, која је навела да је циљ развојноистраживачких пројеката не само унапређење наставе и науке, већ читаве друштвене заједнице и АП Војводине.

fixed-img