Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, четвртак, 18.04.2024

Уручено 185 књига библиотеци Карловачке богословије

AA

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић и ректор Богословије „Свети Арсеније Сремац“ протојереј ставрофор Јован Милановић данас су у Сремским Карловцима потписали уговор о додели 185 књига за потребе библиотеке Богословије, која носи име оснивача –  „Архимандрит Иларион Руварац”.

Милошевићева је истакла да Покрајинска влада наставља са пружањем подршке нашим највишим институцијама духовности, као што је Карловачка богословија.

„У години јубилеја – 230 година од оснивања Карловачке богословије, употпунили смо богат фонд библиотеке која има близу 27.000 књига, са готово 200 нових наслова“, рекла је Милошевићева и додала да ресорни секретаријат, захваљујући јавним конкурсима за суфинансирање издавача и публикација, има обавезан фонд књига из области историје, књижевности и филозофије, које ће бити корисне професорима, ђацима и будућим свештеницима.

Она је овом приликом подсетила на то да је реализацијом бројних пројеката изведена санација крова зграде Богословског интерната и атријума Богословије.

Драгана Милошевић је навела да ће током ове године бити настављени радови на инсталацијама за грејање, партерном уређењу, као и молерски и столарски радови укупне вредности од 180 милиона динара.

Ректор Карловачке богословије Јован Милановић изразио је захвалност на урученим књигама и истакао да то оснажује рад библиотеке, која поседује ретка и вредна издања. Он је подсетио на значај неговања културе читања и разговора о прочитаним књигама са ученицима, јер то наводи на дубока промишљања о људским врлинама и вредностима.

fixed-img