Autonomna Pokrajina Vojvodina

Vojvodina je autonomna pokrajina građanki i građana koji u njoj žive, u sustavu Republike Srbije.

Većim djelom je ravničarski kraj koji presijecaju tri plovne rijeke – Dunav, Tisa i Sava, kao i kanalska mreža, ceste i željezničke pruge, povezujući centralnu i zapadnu Europu s Balkanom i Bliskim istokom. Najznačajnije veze jesu Koridor X – za drumski promet i Dunav europski koridor VII – za vodeni promet. U Vojvodini se nalazi i najstariji nacionalni park – Fruška gora, a na obroncima istoimene planine, tijekom stoljeća, izgrađeno je sedamnaest samostana.

Vojvodinu karakterizira bogatstvo kvalitetnim obradivim zemljištem, opći gospodarski i kulturni razvoj, visoka gustoća stanovništva i demografska obojenost. Vojvodina je regija u kojoj se tradicionalno njeguju višejezičnost, višekulturalnost i višekonfesionalnost.

Na teritoriju Vojvodine je 45 općina i gradova, kao jedinica lokalne samouprave, raspoređenih u sedam okruga, sa sjedištima u gradovima: Subotica, Zrenjanin, Kikinda, Pančevo, Sombor, Novi Sad i Sremska Mitrovica.

Sveučilište u Novom Sadu drugi je po veličini sveučilišni centar u Srbiji s 14 fakulteta, tri instituta, 50.000 studenata i 5.000 zaposlenika.

Glavne gospodarske grane su: poljoprivreda i agrobiznis, prateća automobilska industrija, IT sektor, metalski sektor, poslovne usluge, turizam.

Kontakt

Bulevar Mihajla Pupina, 16
21101 Novi Sad

Autonomna pokrajina Vojvodina
Republika Srbija

021/487-40-00
presbiro@gmail.com


© 2020 Pokrajinska vlada