Picture of the authorPicture of the author

Vajdaság Autonóm Tartomány

AA

Vajdaság a benne élő polgárok autonóm tartománya, a Szerb Köztársaság része.

Többségében síkság, amelyet három hajózható folyó– a Duna, a Tisza és a Száva-, valamint csatorna-, út- és vasúthálózat szel át, összekötve Közép-és Nyugat Európát a Balkánnal és a Közel-Kelettel.

A legfontosabb közlekedési kapocs a közúti közlekedés szempontjából az X. folyosó, míg a vízi közlekedés szempontjából a VII. Páneurópai folyosó, a Duna. Vajdaságban található a legrégebbi nemzeti park – a Fruška Gora (Tarcal hegy) is, amelynek lankáira az évszázadok folyamán tizenhét kolostor épült.

Vajdaságra jellemző a gazdag, jól megművelhető termőföld, általános gazdasági és kulturális fejlettség, sűrűn lakottság és a demográfiai sokszínűség. Vajdaság az a régió, ahol hagyománya van a többnyelvűségnek,a kultúrális és vallási sokszínűség ápolásának.

Vajdaság területén 45 község, illetve város található. Ezek, valamint a helyi önkormányzatok hét körzetre vannak osztva, amelyek székhelyei a következő városokban vannak: Szabadka, Nagybecskerek, Kikinda, Pancsova, Zombor, Újvidék és Szávaszentdemeter.

Az Újvidéki Egyetem tizennégy karával, három intézetével, 50.000 hallgatójával és 5000 foglalkoztatottjával Szerbia második legnagyobb egyetemi központja.

Legfontosabb gazdasági ágazatok: mezőgazdaság és agrárbiznisz, beszállítói gépkocsiipar, IT -szektor, fémipar, ügyviteli szolgáltatások, idegenforgalo

fixed-img