Вести


ВМЦ у Петроварадину обележио 230 година постојања

Нови Сад , 11. новембар 2016.
-A A +AВМЦ у Петроварадину обележио 230 година постојања.

Нови Сад , 11. новембар 2016. .

Свечаном академијом одржаном синоћ у Позоришту младих, обележено је 230 година постојања и рада Војномедецинског центра (ВМЦ) у Петроварадину. Присуствовали су републички министар одбране Зоран Ђорђевић, покрајински секретар за здравство др Зоран Гојковић, подсекретар Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Зоран Лазин и помоћник покрајинског секретара за социјалну политику, демографију и равноправност полова мр Жељко Лаиновић.
Говорећи о јубилеју, управник ВМЦ др Братољуб Бркљача је рекао да је та медицинска установа настала и опастала на темељима борбе за људски живот, онако како Хипократова заклетва и налаже. Бркљача је подсетио и да је један од првих лекара из времена оснивања ВМЦ био др Нектарије који је лечио речју, љубављу и вером, јачим од било ког лека.
“Он је тада, као и ми данас, веровао у оно добро у нама, добро које нам отвара видике и даје снаге да идемо даље, како би опстали и постали још бољи“ закључио је др Бркљача
Министар Ђорђевић је истакао значај ове војноздравствене институције, која је одавно отворила своја врата и за све друге пацијенте, тако да је њена војна традиција и улога коју је имала, данас много више од тога.
“То је престижан војномедицински центар са савременом медицинском технологијом и завидним резулататима”, додао је Ђорђевић.
Честитајући јубилеј запосленима у ВМЦ, др Гојковић рекао је да је током више од два века борбе за људски живот, опстајући кроз многа царства, краљевине и државна уређења, ова установа увек бринула о човеку. Он је додао и да преко 100.000 оболелих, 1.500 операција и 3.000 хоспитализација годишње заслужују дивљење.
„ Данас, као и пре седам година, када је као болница отворила врата и цивилима, јасно је да она иде чврстим војничким корацима напред, у будућност, коју сви заједно стварамо“ нагласио је др Гојковић.
У оквиру свечане академије, Министарству одбране Републике Србије и градској организацији Црвеног крста Нови Сад уручене су и златне плакате за подршку и разумевање.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs