Вести


Драгана Милошевић отворила изложбу „Симболи државности на етнолошким предметима“

Нови Сад , 12. фебруар 2021.
-A A +AДрагана Милошевић отворила изложбу „Симболи државности на етнолошким предметима“.

Нови Сад , 12. фебруар 2021. .

Поводом Дана државности, данас је у малом изложбеном салону Музеја Војводине, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић отворила изложбу „Симболи државности на етнолошким предметима“, ауторке Љиљане Трифуновић.

Честитајући свим грађанима предстојећи државни празник Дан државности, секретар Драгана Милошевић је истакла и значај данашње поставке у Музеју Војводине, која нас подсећа на историјски приказ очувања државних симбола, који су у времену настанка ових 26 изложених предмета били заправо храброст.

„У то време, од 1870. године до почетка Другог светског рата, на овим просторима биле су у власти неке друге државе, пре свега Аустроугарска монархија, и строго је било забрањено истицање симбола српства, а жене – ткаље и везиље, као и дрворезбари, нашли су начина да то негде ипак уткају и оставе нам трајан запис свог родољубља“, рекла је Милошевићева и додала да свака застава и сваки грб преносе поруку о постојању заједнице и припадности људи.

Она је истаклала да су пред нама поруке историје, традиције и идентитета једног народа, српског народа, чија тробојка носи посебну симболику и кроз боје које је красе.

„Подсетимо се да је црвена боја симбол снаге и револуционарности, плава – слободе и истинољубља, док је бела симбол мира, поноса и доброте. Како тада, тако и данас ти симболи јесу и идентитет нашег народа и зато се захваљујем свима на сјајној изложби, која је на прави начин приказала како се чува од заборава порекло једног народа и како се са поносом и храброшћу тка застава и грб“, рекла је Драгана Милошевић.

Поздравне речи упутила је И директорка Музеја Војводине мр Тијана Станковић Пештерац, која је рекла да су овде представљени предмети из збирки Етнолошког одељења Музеја и да је данашњи датум је управо и прилика да се они представе широј јавности.

Ауторка изложбе Љиљана Трифуновић захвалила је свима на подршци и рекла да, иако је истицање националних обележја у поменутом периоду било ризично, на основу изложеног материјала видимо да су ткаље, везиље и дрворезбари, ипак своје родољубље преточили у користан и употребљив предмет, који је био веома важан у животу ондашње човекове заједнице.

Догађају је присуствовала и председница Скупштине града Новог Сада Јелена Маринковић Радомировић.


Извор: ПС за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs