Вести


Драгана Милошевић: Стрип заслужује важно место у музејској делатности

Нови Сад , 11. септембар 2021.
-A A +AДрагана Милошевић: Стрип заслужује важно место у музејској делатности.

Нови Сад , 11. септембар 2021. .

„Покрајинска влада и ресорни секретаријат сматрају да стрип јесте девета уметност, која заслужуе посебно место у музејској делатности и зато ће он у „Музеју 2021“ имати исвоје место и том уметношћу бавиће се управо уметници, попут ових који су данашњу поставку осмислили и креирали“, рекла је данас у KЦ Фабрика - Kреативном дистрикту у Новом Саду покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић на отварању изложбу „Свет у облацима“.

Честитајући ауторима изложбе и поздрављајући представнике Амбасаде Француске и Француског института у Србији, Милошевићева је истакла да 15. изложба стрипа у Студентском културном центру је значајан јубилеј, јер иза њега стоје креативни уметници, који указују његовна значај. Ова форма, како је истакла, била је и остала инспирација многим великим уметницима, филмској уметности, а данас је то и творцима видео игара.

Милошевићева је нагласила и то да не смемо да заборавимо и традиционално добре односе француско- белгијске школе на простору бише Југославије, њихове међусобне конекције, размену искустава, креативности и све то у трајању од једног века и све то кроз уметност писања и цртања што стрип и представља.

На изложби су поздравне речи упутили и Фатих Акчал, отправник послова Амбасаде Француске и Станислас Пјере, саветник за културу и директор Француског института у Србији, који су истакли да је ова поставка кренула од Новог Сада, као део Европске престонице културе и као таква наставиће свој пут у друге градове Србије.

У име аутора изложбе, обратила се Јана Адамовић која је рекла да изложба „Свет у облацима“ има за циљ да кроз мини историју југословенског стрипа прикаже додирне тачке и утицај француско-белгијске школе стрипа на овдашњу сцену. Из пера сценаристе Павла Зелића, главног уредника, и стрип аутора ње и Саше Ракезића Зографа, изашли су текстови који уз визуелну грађу воде посетиоца кроз четири целине изложбе - Почетак свих доба, Златно доба, Доба хероја и Савремено доба, а сама изложба је организована у оквиру фестивала Новосадски стрип викенд.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs