Вести


Заједничка седница социјално-економских савета Републике и Покрајине: о равноправности полова и унапређењу положаја жена на тржишту рада

Нови Сад , 11. март 2021.
-A A +AЗаједничка седница социјално-економских савета Републике и Покрајине: о равноправности полова и унапређењу положаја жена на тржишту рада.

Нови Сад , 11. март 2021. .

Заједничка седница Социјално-економског савета Републике Србије и Покрајинског социјално-економског савета одржана је у Едукативном центру за обуке у професионалним и радним вештинама у Новом Саду. Дневни ред подразумевао је две тачке око којих су се окупили сви социјални партнери, а то су друштвени и радни положај жена, уз допуну дневног реда под дефинисаним називом ,,Друштвени и радни положај жена и расправа о иницијативи за ратификацију Конвенције МОР број 190 о укидању насиља и узнемиравања у свету рада“.

Покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић, члан Покрајинског савета, посебно се осврнуо на мере које је Секретаријат наменио превасходно привредним субјектима, женском и социјалном предузетништву, а које су пример подршке предузетницама и унапређењу њиховог положаја на територији АП Војводине.

„Право је време за одржавање овакве заједничке седнице два социјално-економска савета, с обзиром на то да је ове године две деценије од успостављања социјалног дијалога, чији значај хоћемо да истакнемо. Социјални дијалог је нешто од чега никада нисмо одступали. Посебна тема, положај женског предузетништва у условима пандемије, јесте потакнута 8. мартом – Даном жена, али и политиком Републичке и Покрајинске владе. Равноправност би требало да се подразумева, али, нажалост, то још увек није случај. Заједно ћемо настојати да радимо на томе да равноправност на тржишту рада, и као општи појам, буде што пре достигнута“, нагласио је секретар Иванишевић, додајући да се на данашњиј заједничкој седници разговарало и о томе како да се на најбољи начин пруже институционални одговори у изазовима у којима се налази привреда, а посебно предузетници.

Он је подсетио да су буџети Покрајинског секретаријата за привреду и других секретаријата у Покрајинској влади, повећани, те да је могуће пружити адекватан одговор и подршку у условима пандемије.

Председавајући Покрајинског социјално-економског савета Владимир Лалошевић нагласио је да је концепт овакве седнице свакако усмерен ка умрежавању и заједничком разматрању свих питања од значаја за социјалну политику, унапређењу социјалног дијалога и повезивању локалног са покрајинским нивоом, односно републичким, а да је од изузетне важности интензивније радити на хоризонталном и вертикалном дијалогу, са циљем да се побољшају друштвене околности, положај запослених и послодаваца, а самим тим и жена у том систему, што је управо данашња тема.

Према подацима о женском предузетништву којима располаже Унија послодаваца Војводине, а који су изложени на заједничкој седници, током последње две деценије слика се постепено мењала, број женских предузећа је растао, а мењала се и структура самих предузећа, па су се у све већој мери појављивала поред традиционално „женских“ области и у делатностима које су мање радно интензивне, а највише у сектору услуга. Иако се у овом случају не ради о репрезентативном узорку, уочљив је тренд ранијег уласка у предузетништво него у претходном периоду, виши степен образовања, као и ширење спектра бизниса које жене покрећу и воде, нарочито у области иновативних услуга.

Поред тога, у погледу разлога и мотива да се уђе у предузетништво, преовладава жеља за самоостварењем и потреба да се стручно знање и способности искористе у властитом бизнису, као и економско оснаживање и увећање зараде.

У оквиру друге тачке дневног реда разматрана је иницијатива за ратификацију Конвенције о укидању насиља и узнемиравања у свету рада. Ова конвенција штити раднике и друга лица на тржишту рада, укључујући запослене, у складу са домаћим правом и праксом, као и лица која раде без обзира на уговорни статус, она која се оспособљавају – стажисте и приправнике, затим раднике чији је радни однос престао, волонтере, лица која траже посао и кандидате за радно место, као и остале појединце. Она се примењује и у приватном и у јавном сектору, у градским и сеоским подручјима.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs