Вести


Локалним самоуправама додељена средства за унапређење положаја Рома

Нови Сад , 20. новембар 2017.
-A A +AЛокалним самоуправама додељена средства за унапређење положаја Рома.

Нови Сад , 20. новембар 2017. .

Покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова Предраг Вулетић потписао је уговоре о додели бесповратних средстава градовима и општинама са територије АП Војводине за суфинансирање реализације локалних акционих планова за унапређење положаја Рома у области становања, у износу од 3.000.000,00 динара, као и ангажовање координатора за ромска питања, чија је вредност конкурса 1.200.000,00 динара.

Обраћајући се присутним председницима локалних самоуправа, покрајински секретар је подсетио да на територији Републике Србије и Аутономне покрајине Војводине постоје координатори за ромска питања, чији је задатак да посредују између припадника ромске националне заједнице и органа управа. Међутим, како запошљавање координатора није уређено законима, координатори се најчешће финансирају по пројектима, у трајању од 6 месеци.

„Управо из тих разлога ангажовање координатора није обавеза, већ процена локалне самоуправе да ангажују координаторе,“ истакао је Предраг Вулетић.

За ангажовање координатора за ромска питања, Покрајински секретаријат за социјалну политику, демографију и равноправност полова обезбедио је 1.200.000,00 динара за координаторе у пет локалних самоуправа: Бач, Ковачица, Мали Иђош, Кањижа и Град Зрењанин.

Циљ другог конкурса је био да се помогне локалним самоуправама у реализацији локалних акционих планова за Роме у области становања. Додељено је 3.000.000,00 динара за следеће општине: Оџаци, Вршац, Бачка Паланка, Град Сомбор.

Потписивању уговора присуствовала је покрајинска посланица Јелена Јовановић, која је нагласила да је системски приступ решавању проблема институционалног интегрисања ромске популације за све велики изазов.

„Нових 5 општина које ће у својим локалним самоуправама имати ромске координаторе, поред 14 локалних самоуправа у којима је већ заживео овај програм, управо показују спремност свих страна да се дугорочно решавају деценијама нагомилани проблеми ромске заједнице“, нагласила је Јелена Јовановић.

Јелена Јовановић је изразила наду да ће кроз програме за побољшање услова становања ромске популације као једно од приоритета у наставку декаде Рома, бити побољшан квалитет живота Рома у Војводини.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs