Вести


Мировић: За заштиту културног наслеђа и очување српског народног стваралаштва у АП Војводини више од 40 милиона динара

Нови Сад , 03. јун 2021.
-A A +AМировић: За заштиту културног наслеђа и очување српског народног стваралаштва у АП Војводини више од 40 милиона динара.

Нови Сад , 03. јун 2021. .

Председник Покрајинске владе Игор Мировић уручио је данас 136 уговора, вредних више од 40 милиона динара, за пројекте из области заштите и очувања културног наслеђа у АП Војводини и заштите и очувања традиционалног српског народног стваралаштва у АП Војводини.

Реч је пројектима који се баве неговањем, презентацијом и промоцијом традиционалог српског стваралаштва и истраживањем, заштитом и очувањем покретног и непокретног културног наслеђа, као и његовом дигиталном презентацијом.

„Данас, пред Музејом Присаједињења, одајемо захвалност свима који негују и чувају наше традиционално српско стваралаштво. Реализацијом ових уговора, и у делу очувања покретне и непокретне културне баштине, предузимаћемо мере у свим сферама уметничког стваралаштва – од археологије до културно-уметничких друштава, да подржимо очување наше традиције и да се заједнички потрудимо да нашу културну баштину, посебно наше српско стваралаштво, представимо увек на иновативан и савремен начин“, рекао је Мировић.

Оценивши да су ови конкурси изузетно важни, посебно за мање средине у Војводини, председник је навео да су знатно повећана средства за културно-уметничка друштва, а да су издвајања за област заштите и очувања културног наслеђа у АП Војводини у 2021. увећана готово петоструко у односу на прошлу годину.

„Бићемо достојни завета који су нам оставили наши преци и наставићемо да издвајамо знатна финансијска средства за ове области“, казао је председник Мировић.

Између осталог, подржани су капитални пројекти као што је конзервација, рестаурација и ревитализација куће Јанка Чмелика у Старој Пазови, систематска археолошка ископавања у Чуругу, каталогизација Библиотеке фрушкогорских манастира, заштита Купиника као културног добра као и низ других значајних пројеката.

Догађају је присуствовала Драгана Милошевић, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs