Вести


Мирослав Васин обишао радове на изградњи новог канала за наводњавање у општини Мали Иђош

Нови Сад , 12. април 2016.
-A A +AМирослав Васин обишао радове на изградњи новог канала за наводњавање у општини Мали Иђош.

Нови Сад , 12. април 2016. .

Потпредседник Покрајинске владе Мирослав Васин и директор „Вода Војводине“ Мирко Аџић са сарадницима, обишли су радове на изградњи канала за наводњавање у атару општине Мали Иђош. Ради се о новом каналу – такозваном регионалном подсистему „Мали Иђош“, који ће бити дуг више од 15 километара и обезбеђиваће воду за наводњавање 11.500 хектара ораница на подручјима општина Кула, Врбас, Мали Иђош и Бачка Топола. Канал се снабдева водом из канала Бездан-Врбас код Куле, преко црпне станице „Кула“. Сада се из њега може наводњавати око 5.000 хектара, а наводњава се 2.500 хектара.

„Изградња система канала за наводњавање је од капиталне важности за нашу Покрајину, јер сваки хектар који се наводњава значи веће приносе и бољу пољопривредну производњу“, изјавио је потпредседник Покрајинске владе Мирослав Васин.

Према његовим речима, изградња овог регионалног каналског система део је значајне активности која доприноси повећању површина ораница које се могу наводњавати у Војводини. У градњу хидросистема у протеклом периоду уложено је више од 30 милиона евра.

Наиме, регионални хидросистеми покривају Северну Бачку, Срем и део Баната, односно делове Војводине, где се вода за наводњавање не може обезбедити на други начин, већ копањем нових канала. Градња ових система, који би могли да обезбеде воду за више од 400.000 хектара, започета је пре више од 20 година. Поједини делови хидросистема „Северна Бачка“ и „Банат“, већ су у функцији и из њих је могуће наводњавати око 35.000 хектара.

Изградња канала „Мали Иђош“ напредује у складу са планираном динамиком. Пројекат је започет 2013. године, када је Покрајинска влада, заједно са локалном самоуправом, омогућила да се уради комасација земљишта за изградњу канала. До сада је урађена половина канала, а до краја године у функцији би требало да буду још два километра, односно, укупно 9 километара. У радове за нова два километра, током ове године, планирано је улагање нових 140 милиона динара. За завршетак преосталих шест километара, наредних година, биће потребно још 500 милиона динара.

Комплетне радове на градњи регионалних хидросистема на подручју Војводине финансирају ЈВП „Воде Војводине“ из покрајинских извора, Фонда за воде и програма уређења пољопривредног земљишта.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs