Вести


Награда ''Лаза Костић'' припала Звонку Карановићу

Нови Сад , 28. фебруар 2013.
-A A +AНаграда ''Лаза Костић'' припала Звонку Карановићу.

Нови Сад , 28. фебруар 2013. .

Нови Сад, 28. фебруар 2013. - На 19. Међународном салону књига у Новом Саду, потпредседник Владе АП Војводине и покрајински секретар за културу и јавно инфромисање Славиша Грујић уручио је награду „Лаза Костић" књижевнику из Београда Звонку Карановићу. Карановић је награђен за књигу песама у прози „Месечари на излету" („Лом", Београд 2012.). на основу једногласне одлуке жирија, којим је председавао Ненад Шапоња. Жири је разматрао око 90 наслова, а Карановићева књига је богатим песничким исповедањем освојила читаоце.Награда "Лаза Костић" додељује се за најбоље књижевно остварење објављено између два новосадска Салона књига, почев од 2007. године. Награда се додељује по жанровима које је користио Лаза Костић у свом стваралаштву. За издавачки подухват, жири је прогласио десетотомна Целокупна дела Десанке Максимовић, у издању песникињине Задужбине, „Службеног гласника" и Завода за уџбенике из Београда. Специјална награда додељена је ИК „Прометеј" из Новог Сада за вишегодишњи подухват издавања лингвистичке едиције - темеља наше савремене језичке културе. Књижевној општини Вршац специјална награда припала је за библиотеку „Европска награда за поезију", коју је покренуо и уређивао покојни Петар Крду, а ИК „Алтера" из Београда за књигу „Траговима Лазе Костића", недавно преминулог Радивоја Стоканова.


Честитајући добитнику награде Карановићу, покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић је рекао да му је велика част и задовољство, што у име Покрајинске владе и у своје лично име уручује ову вредну књижевну награду писцу, песнику, који је прошле године издао књигу песама, која је са својим квалитетом препозната као дело које заслужује награду која носи име великана српске културе.Књижевник Звонко Карановић се захвалио на указаној части, нагласивши да му је ово прва велика књижевна награда, коју прима у Новом Саду, у граду у коме су настала његова прва књижевна остварења. Он је рекао да поезија има много лица, увек је „Међ јавом и међ сном", увек негде између рационалног и ирационалног, како је Лаза Костић доживљавао. Књига песама „Месечари на излету" је покушај да свакодневицу, која је често обојена депресијом, анксиозношћу и помало изгубљеним корацима учини другачијом, јер свака песма задире управо у те проблеме, објаснио је награђени Карановић.

Досадашњи добитници награде су: Светислав Басара за роман „Успон и пад Паркинсонове болести", Никола Маловић за роман „Лутајући Бокељ", Милисав Савић за роман „Принц и сербски списатељ", Радмила Лазић за песничку књигу „Магнолија нам цвета итд" и Горан Петровић за роман „Испод таванице која се љуспа". 

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs