Вести


Ненад Грбић на конференцији „Обновљиви извори енергије у урбаним срединама“

Нови Сад , 28. фебруар 2019.
-A A +AНенад Грбић на конференцији „Обновљиви извори енергије у урбаним срединама“.

Нови Сад , 28. фебруар 2019. .

У оквиру Дана енергетике који се одржавају на Новосадском сајму, данас је одржана међународна конференција о обновљивим изворима енергије у урбаним срединама, која се реализује у оквиру прекограничног пројекта „Експлоатација различитих извора у производњи зелене енергије – XDEGREE“.

Пројекат XDEGREE, са буџетом од 1,7 милиона евра, један је од највећих пројеката који се реализују у оквиру Interreg IPA Програма прекограничне сарадње Хрватска-Србија 2014-2020. Партнери на пројекту су Универзитет у Новом Саду, ЈКП „Водоканал“ из Сомбора, Фонд „Европски послови“ АП Војводине, Винковачки водовод и канализација д.о.о. и Пољопривредни институт Осијек.

Учествујући на конференцији, покрајински секретар за енергетику, грађевинарство и саобраћај Ненад Грбић је истакао да, имајући у виду значај енергената за развој привреде, економије и друштва, овај пројекат, поред тога што је вредан чак 1,7 милиона евра, има посебне вредности које се огледају у промени еколошко-енергетске културе и лоших навика, подизању енергетске стабилности, ефикасности и независности, те заштити животне средине, те да је коришћење „зелене енергије“ један од начина да се превазиђу изазови савременог доба за све већом потребом за енергијом.

„Србија има доста компаративних предности за коришћење обновљивих извора енергије. Када је у питању соларна енергија, имамо 30 одсто потенцијала више у односу на просек ЕУ, ако је реч о биомаси, имамо неких 10-так милиона тона само на територији АП Војводине. Србија са инвестицијом од приближно 600 милиона евра у ветропаркове дели 10. место у Европи, са земљом као што је Норвешка. Отворени су ветропаркови код Вршца, Куле, Алибунара, а ове године нас очекује отварање два велика ветропарка код Ковачице и Ковина“, изнео је Грбић и нагласио да неопходност коришћења обновљивих извора енергије, што промовише и пројекат XDEGREE, јестe и коришћење европских фондова, што доводи до нових модела финансирања и остваривања и циљева који се, у крајњој линији, своде на заштиту животне средине, смањење потрошње и спровођење мера енергетске ефикасности.

Видосада Ендерић, директорка Фонда „Европски послови“ је истакла да је данашња конференција значајна због тога што показује како се користе фондови ЕУ, а пројекат XDEGREE, који је у складу са стратегијом ЕУ и националном стратегијом кад је у питању енергија, због тога што у фокусу има два комунална предузећа из Сомбора и Винковаца. Он доприноси економском напретку, као и заштити животне средине.

Координатор пројекта проф. др Филип Кулић је изјавио да је пројекат ушао у трећу и последњу годину реализације, те да су резултати већ видљиви.

„У Винковцима се завршава монтажа соларних електрана, у Сомбору се завршава монтажа когенеративног постројења чија је снага 200 киловата електричне и 230 киловата топлотне снаге и креће се у другу фазу повећања производних капацитета биогасног постројења са 1700 на 3000 метара кубних биогаса на дан. На крају пројекта, укупна инсталисана снага треба да буде 1,24 мегавата. Поред тога основане су и опремљене две лабораторије: у Осијеку лабораторија за анализу квалитета биомасе, а на новосадском Универзитету је основана лабораторија за анализу потенцијала сировина за производњу биогаса“, рекао је др Кулић.

Данас су на Новосадском сајму, уз подршку Покрајинског секретаријата за енергетику, грађевинарство и саобраћај, одржани и панели посвећен биомаси и биогасу, те пројектима и активностима Европске банке за обнову и развој.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs