Вести


Обележена три века од велике битке код Петроварадина

Нови Сад , 05. август 2016.
-A A +AОбележена три века од велике битке код Петроварадина.

Нови Сад , 05. август 2016. .

На Везирцу код Петроварадина данас је одржана церемонија обележавања 300 година од велике битке која се одиграла 5. августа 1716. године, када је заустављен даљи продор Отоманске војске у Европи. Ова битка имала је значајан утицај на ток рата између Хабсбуршке монархије и Отоманске империје, али и на касније историјске догађаје.
Заједничким полагањем венаца и одавањем почасти свим погинулим у овом сукобу амбасадори и представници Аустрије, Мађарске, Турске и делегације Европске уније у Србији, послата је порука којом се симболизује да је заједничка идеја мир и изградња мирољубиве будућности.

Свечаној церемонији полагања венаца присуствовали су представници Покрајинске владе, покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф.др Зоран Милошевић и подсекретар покрајинског секретаријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова Палимир Тот.

Покрајински секретар проф.др Зоран Милошевић је у име Покрајинске владе рекао да се са посебним пијететом данас треба поклонити сенима оних који су положили своје животе. „Сви ти људи оставили су један завет за будућност.Градити мир и толеранцију јесте порука која је надмашила време, а која нас и данас опомиње. Иако нас неке поруке које долазе из региона узнемиравају, остајемо уверени да само миром, толеранцијом и узајамним праштањем можемо градити мост пријатељства према будућим генерацијама“, изјавио је овом приликом др Милошевић.


Извор: ПС за социјалну политику, демографију и равноправност полова

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs