Вести


Обележена 75. годишњица од дизања устанка народа Србије на фрушкогорском споменику ,,Слобода“

Ириг , 07. јул 2016.
-A A +AОбележена 75. годишњица од дизања устанка народа Србије на фрушкогорском споменику ,,Слобода“ .

Ириг , 07. јул 2016. .

Свечани скуп поводом обележавања 75 година од дизања устанка народа Србије, одржан је данас на Иришком венцу код споменика ,,Слобода“, где је уприличено и полагање венаца палим борцима народноослободилачког рата. Тим поводом венац су положили потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам Иван Ђоковић и покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова Предраг Вулетић. У име Скупштине АП Војводине венац је положила потпредседница Снежана Седлар.

Организатор окупљања је Савез удружења бораца народноослободилачког рата СУБНОР АП Војводине, под покровитељством Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар Иван Ђоковић, навео је да Покрајинска влада препознаје значај свеобухватне традиције и културе израсле на народноослободилачкој борби као тежишну тачку прошлости.

"У корену је овог народа и свих народа који живе у АП Војводини и Србији, идеја слободе као основна идеја опстанка и кретања напред. Година 1941. и 7. јул, само су одраз историјске тежње свих народа са овог простора да се боре за слободу, слободно домаћинство и несметан сопствени развој. Показали смо отпор ка угњетавању, спутавању због опстанка, што нас опомиње и подсећа да је потребно да негујемо традицију, да исказујемо поштовање према онима који су плуг, њиву, виноград, али и оловку и књигу заменили пушком. На идејама народноослободилачке борбе и прогресивног слободарства изградили су читав свет који ми баштинимо протеклих 75 година, опомињући нас да традицију и културу НОБ-а пренесемо и на потомство", рекао је потпредседник Ђоковић.

Председник Покрајинског одбора СУБНОР-а, Светомир Атанацковић, обраћајући се борцима, њиховим потомцима и посетиоцима, посебно је истакао историјске појединости и околности које су довеле до овог устанка, уз осврт да је устанак у Србији започео 7. јула у селу Бела Црква, код Крупња, где се на Ивањдан одржавао традиционалан сеоски вашар.

"Седамдесет је година од устанка народа Србије против окупатора, који је означио почетак народноослободилачког, антифашистичког и револуционарног рата у Југославији. Јубилеј је прилика да се осврнемо на ту славну прошлост, која је определила будућност, а сам устанак има непролазну, историјску вредност", рекао је председник покрајинског СУБНОР-а и додао да је устанак симбол идентитета и самобитности народа, стога је о њему потребно говорити млађим генерацијама.

Полагањем венаца, пошту палим борцима устанка одали су представници покрајинског, градских и општинских одбора СУБНОР-а, припадници Војске Србије, Покрајинске владе, Скупштине АП Војводине, амбасада Украјине и Азербејџана, делегација Дистрикта Брчко, Удружење ваздухопловаца Војводине, представници политичких странака, и многи други.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs