Вести


Општина Бач – велики културни и туристички потенцијал Војводине

Нови Сад , 01. април 2021.
-A A +AОпштина Бач – велики културни и туристички потенцијал Војводине.

Нови Сад , 01. април 2021. .

„Понос Покрајинске владе и свих нас јесте и биће богато културно наслеђе општине Бач, за које је у протекле четири године издвојено преко 30 милиона динара”, истакла је данас уочи обиласка бројних културно-историјских садржаја и туристичких потенцијала у тој општини покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић.

У посети Тврђави Бач, манастиру Бођани, домаћинству „Дидина кућа“ у Бачу и будућем Центру компетенције, који представља европски пројекат прекограничне сарадње са Републиком Хрватском, били су и покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић и директор Фонда „Европски послови“ АП Војводине Александар Симурдић.

Драгана Милошевић истакла је да је Секретаријат на чијем је челу уложио средства у пројекте реконструкције, адаптације, санације, валоризације и за израду Номинационог досијеа за упис културног предела општине Бач на Унескову листу светске културне баштине.

Овом приликом она је навела да данашња посета, са секретаром за привреду и туризам и директором Фонда „Европски послови“, означава заједнички приступ развоју туризма, промоцији културе и културне баштине Бача, а да ће та пракса бити настављена и у другим општинама.

„Посебно бих истакла да су велику улогу у развоју културне баштине општине Бач узеле и институције чији смо оснивачи, као што је Покрајински завод за заштиту споменика културе и Музеј Војводине“, рекла је Милошевићева и додала да су они пре две и по године потписали Споразум о сарадњи са Центром за културно наслеђе Републике Кине, како би помогли при изради Номинационог досијеа за упис на Унескову листу.

По њеним речима, данас је била прилика и да се подсети на то да је Покрајина знатним средствима финансирала реконструкцију и адаптацију манастира Бођани, као и фрањевачког самостана, у оквиру пројекта „Векови Бача“, који траје од 2006. године и на понос је свима који брину о заштити културног наслеђа.

Покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић рекао је да се само заједничким снагама може радити на промоцији туристичких и културних потенцијала свих војвођанских општина.

Директор Фонда „Европски послови“ АП Војводине Александар Симурдић истакао је да кључна реч у равоју сваке локалне заједнице јесте заједништво.

Како је навео, представници Фонда ће зато обићи свих 45 војвођанских општина, да би се видели потенцијали за бројне европске пројекте у периоду од 2021. до 2027. године.

Симурдић је посебно истакао важност развијања капацитета локалних самоуправа на подручју АП Војводине, како бисмо што ефикасније искористили могућности које се отварају на прагу новог вишегодишњег финансијског оквира Европске уније.

Домаћин данашње посете био је председник Општине Бач др Стево Панић.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs