Вести


Отворени 8. Међународни дани енергетике и инвестиција

Нови Сад , 27. фебруар 2019.
-A A +AОтворени 8. Међународни дани енергетике и инвестиција .

Нови Сад , 27. фебруар 2019. .

На Новосадском сајму, данас је отворена манифестација 8. Међународни дани енергетике и инвестиција.

Реч је највећем форуму за иностране и домаће пројекте у Војводини, који Новосадски сајам организује уз подршку Покрајинског секретаријата за енергетику, грађевинарство и саобраћај, а од ове године партнер је и РЕС фондација.

Ресорни секретар Ненад Грбић је овом приликом указао на значај енергетског сектора у развоју привреде, економије и друштва, осврнувши се на предстојеће изазове и циљеве у овој области.

„Свакако најзначајнији изазови, ако говоримо о самој популацији која је у претходном веку порасла за 3,7 пута, а потреба за енергентима 30 пута, говоре довољно колико је напора потребно уложити да би се задржали постојећи стандард и комфор“, указао је секретар Грбић.

Он је на отварању овог дводневног скупа у Новом Саду, посвећеног унапређењу енергетске ефикасности и примене обновљивих извора енергија, истакао да су се приликом опредељивања тема овогодишњег скупа, посебно имали у виду циљеви и директиве Европске уније, као и националне стратегије за енергетику. Грбић је истакао, када је реч о енергентима, значај који заузимају теме посвећене факторима стабилности и сигурности снабдевања.

Као кључне теме, којима ће се учесници овог дводневног скупа о енергетици и моделима финансирања у овој области бавити, Грбић је навео заштиту животне средине, замену фосилних горива обновљивим изворима енергије, те спровођење мера енергетске ефикасности.

Он је најавио и да ће овом приликом, Секретаријат заједно са Европском банком за обнову и развој представити нови пројекат, чија је реализација већ започела, а реч је о Атласу енергетске ефикасности јавних зграда у АП Војводини.

Грбић је навео да ће то с једне стране бити основ за сагледавање и анализу стања, а с друге стране основ за коришћење европских фондова, као и других модела финансирања.
Говорећи о инвестицијама, покрајински секретар за енергетику, грађевинарство и саобраћај Ненад Грбић, навео је да Србија дели са Норвешком десето место у Европи по улагању у изградњу ветропаркова, а 90 посто тих инвестиција је на територији Војводине.

Министар рударства и енергетике Александар Антић, истакао је да Србија, према референтним подацима из 2016. године, има већи проценат учешћа обновљивих извора енергије од просека Европске уније. Он је појаснио да су амбиције велике, али да се мора водити рачуна да то буде одржив систем, односно да цена енергије буде адекватна платежној моћи грађана.

Манифестација ће осим унапређења енергетске ефикасности у сектору индустрије и грађевинарства и примене обновљивих извора енергија, у фокусу имати теме посвећене механизмима финансирања пројекта енергетске ефикасности из међународних „зелених фондова“, као и фондова којим управља Република Србија, те учешћу жена у области енергетике.

У раду форума, по први пут учешће узима и Канцеларија за јавно улагање на тему ефикасности у водоснабдевању и управљању отпадним водама.

Покрајински секретаријат за енергетику, грађевинарство и саобраћај први пут је на једном месту објединио институције које се баве енергетиком и енергетском ефикасношћу. У програм је укључен и Фонд за европске послове АП Војводине, а део програма одвијаће се у сарадњи с Привредном комором Војводине.

Традиционално, Нови Сад носи титулу Град партнер, док је Зрењанин ове године Град пријатељ манифестације.

Присутнима су сe на отварању обратили градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, директор Новосадског сајма Слободан Цветковић и амбасадор Краљевине Данске у Републици Србији Андерс Кристијан Хоугорд.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs