Вести


Потписан Протокол о сарадњи у вези с реализацијом Програма „За чистије и зеленије школе у Војводини”

Нови Сад , 01. децембар 2017.
-A A +AПотписан Протокол о сарадњи у вези с реализацијом Програма „За чистије и зеленије школе у Војводини” .

Нови Сад , 01. децембар 2017. .

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Михаљ Њилаш, покрајински секретар за енергетику, грађевинарство и саобраћај Ненад Грбић, подсекретарка покрајинског секретара за урбанизам и заштиту животне средине Бранкица Табак,
покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова Предраг Вулетић, председник Покрета горана Војводине Алекса Јефтић и менаџерка RECAN – фонда за рециклажу лименки Јелена Киш, данас су у Покрајинској влади потписали протокол о сарадњи у вези са реализацијом програма „За чистије и зеленије школе у Војводини” за школску 2017/18. годину.

Од прошле године партнери пројекта су и Покрајински секретаријат за енергетику, грађевинарство и саобраћај и RECAN – фонд за повраћај и рециклажу лименки, а 2017. године пројекту се придружио и Покрајински секретаријат за социјалну политику, демографију и равноправност полова.

Сарадња ће се интензивирати у сегменту едукације у области заштите животне средине и енергетске ефикасности.

„За свих ових осам година, циљ нам је био подстицање рада у области заштите животне средине у васпитно-образовним установама на територији АП Војводине, како би се допринело развоју свести деце, младих и одраслих да прихвате и сносе одговорност за коришћење природних и културних потенцијала средине у којој живе, развоју оних знања и компетенција које ће их научити да воде бригу о животној средини“, рекао је потпредседник Њилаш и додао је да је од 2009. године у овај програм било укључено више од педесет одсто установа на територији АП Војводине (предшколске установе, основне и средње школе), те да је установама и појединцима додељено 260 награда за најуспешније реализоване активности.

Ненад Грбић је изразио задовољство што је секретаријат на чијем је челу и даље партнер у реализацији овог програма.

„Свесни смо колико су васпитање и едукација значајни за очување животне средине, али и за остваривање оних циљева које сви заједно треба да испунимо када су у питању заштита животне средине и њена одрживост”, рекао је секретар Грбић и додао да сви заједно треба да чувамо и сачувамо нашу планету за будући нараштај.

Бранкица Табак истакла је да формирање еколошке културе није нимало лак задатак, због чега је програм „За чистије и зеленије школе у Војводини” веома битан.

Предраг Вулетић изразио је задовољство зато што је и секретаријат на чијем је челу постао партнер у овом значајном пројекту, будући да је заштита животне средине умногоме повезана са социјалном политиком.

Председник Покрета горана Војводине Алекса Јефтић такође је изразио задовољство чињеницом да се из године у годину у овај пројекат укључују нови партнери, а њихова помоћ води ка још бољој реализацији очувања животне средине.

Менаџерка RECAN – фонда за рециклажу лименки Јелена Киш похвалила је резултате активности овог пројекта у установама у АП Војводини и додала да ће RECAN од ове године уврстити још неке новије програме за реализацију пројекта Програма „За чистије и зеленије школе у Војводини”.

На овогодишњи јавни позив одазвале су се 104 васпитно-образовне установе, а резултати избора најуспешнијих биће објављени до 5. јуна 2018. године.


Извор: ПС за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs