Вести


Потпредседник Иван Ђоковић домаћин свечане доделе сертификата младим Ромима и Ромкињама за обуке у професионалним и радним вештинама

Нови Сад , 17. октобар 2019.
-A A +AПотпредседник Иван Ђоковић домаћин свечане доделе сертификата младим Ромима и Ромкињама за обуке у професионалним и радним вештинама.

Нови Сад , 17. октобар 2019. .

Након успешно завршеног првог циклуса курсева у Едукативном центру за обуке у професионалним и радним вештинама Нови Сад, данас је у Покрајинској влади одржана свечана додела сертификата за обуке младим Ромима и Ромкињама. Обуке су организоване у оквиру пројекта под називом "Инклузија Рома и других маргинализованих група у Србији", који спроводи Немачка организација за међународну сарадњу (ГИЗ), уз подршку Немачке развојне сарадње, а путем обука у Едукативном центру Нови Сад.

На свечаности су уручена 63 сертификата незапосленим Ромима и Ромкињама, узраста од 16 до 35 година, и то за следећа занимања: пекар, кувар, фризер, педикир, маникир, посластичар, бравар, алатничар и руковалац грађевинским машинама.

Циљ програма обука је пружање подршке инклузији, економском оснаживању и оспособљавању за рад особа из посебно рањивих група, повећање њихових шанси на тржишту рада и смањивање дугорочне незапослености. Активности у оквиру самог пројекта усмерене су ка унапређењу оквира, структуре и механизама за спровођење Стратегије на националном и локалном нивоу, уз охрабривање промена ставова друштва према маргинализованим групама у Србији.

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам Иван Ђоковић, у својству суорганизатора и домаћина свечаности, поздравио је учеснике истичући да Едукативни центар Нови Сад прати Стратегију и Покрајински акциони план запошљавања, који је Покрајински секретаријат за привреду и туризам предложио Покрајинској влади, те да је ово само једна у низу мера.

"Сматрамо да су незапослени припадници ромске и других националних заједница проблем који посебно погађа маргинализоване и тешко запошљиве групе, које су често искључене из производних процеса и система образовања. Стога смо одлучили да подржимо Едукативни центар и ГИЗ, да кроз образовне профиле препознамо и поменуту групу. Секретаријат је својим конкурсима додатно бодовао, како женско предузетништво, тако и особе са инвалидитетом, Роме и остале социјално угрожене категорије становништва", рекао је Ђоковић, додајући да је потребно осврнути се око себе и усагласити се да у нашем друштву постоји велик проблем, економске миграције, које једнако погађају све друштвене слојеве.

Ове године Едукативни центар је реализовао обуке из области неге косе и тела, за руковаоце грађевинским машинама и виљушкаром, за вођење пословних књига, куваре и пекаре.

"Управо преквалификацијом, доквалификацијом и сплетом мера финансијске подршке, како за самозапошљавање, тако и за укључивање у већ постојеће компаније, можемо да спречимо миграторна кретања у нашој држави. У супротном, суочићемо се са проблемом недостатка радне снаге. Стога ће Секретаријат настојати да издвоји додатна средства и пронађе прави модел да све оне под ударом социјалне неједнакости задржимо у Војводини и Републици Србији", рекао је Ђоковић.

Пројекат "Инклузија Рома и других маргинализованих група у Србији“ одвија се у сарадњи са Кабинетом потпредседнице Владе Републике Србије Зоране Михајловић, која је уједно председница Координационог тела за праћење реализације Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Републици Србији за период од 2016. до 2025. године. Активности у оквиру пројекта су усмерене ка унапређењу оквира, структуре и механизама за спровођење Стратегије на националном и локалном нивоу, уз охрабривање промене ставова у друштву према маргинализованим групама у Србији.

Учесницима данашње свечаности обратили су се и саветник потпредседнице Владе Србије и представник Координационог тела за праћење реализације Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња 2016–2025. др Ненад Иванишевић, пројектни менаџер Александра Димић-Угринај, као и млади полазници обука, који су изразили задовољство због прилике да стекну радне вештине тражене на тржишту, што ће им омогућити да активно траже запослење, даље се усавршавају и постану "ковачи своје среће".


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs