Вести


Почео 18. Београдски фестивал игре

Нови Сад , 07. март 2021.
-A A +AПочео 18. Београдски фестивал игре.

Нови Сад , 07. март 2021. .

Покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић присуствовала је синоћ у Српском народном позоришту почетку одржавања 18. Београдског фестивала игре.

Уочи почетка фестивала, секретар Драгана Милошевић је подсетила да публика, која воли и подржава савремени плес, традиционално долази на Београдски фестивал игре, који је нашу земљу одавно поставио и на културолошкој мапи света.

“Ове године, због пандемије, фестивал се одржава у измењеним околностима, али ипак у складу са епидемиолошким препорукама”, истакла је она и додала да о самом значају Београдског фестивала игре не треба посебно говорити јер је он изузетан, како за нас као публику, тако и за уметнике које ћемо имати прилику да гледамо, а који долазе са свих страна света.

Велику захвалност Граду Новом Саду и Српском народном позоришту изразила је директорка Фестивала Аја Јунг, која је подсетила да су бројни наступи који су одложени од прошле године сада пред публиком, а оно што се не зна јесте да ли ће се ове године, због околности у којима се налазимо, у планираним терминима фестивал и завршити.

Солисти Њујорк сити балета, предвођени прваком Данијелом Улбрихтом и примабалерином Саром Лејн, у увертири за 18. издање Београдског фестивала, одушевили су публику у Новом Саду.

У програму под називом "Вече звезда" на сцени СНП-а, врхунски уметници из САД извели су осам комада на музику Астора Пјацоле, Петра Иљича Чајковског, Арва Парта, Хенрика Вијевског и Мајкла Џексона.

Kореографију за ове комаде потписала су велика имена америчке балетске сцене, попут Џерома Робинса и Жоржа Балашина, као и савремени кореографи који су радили са овом трупом, Kристофер Вилдон и Јохан Kоборг.

Играчи једне од најзначајнијих савремених балетских компанија требало је да наступе у оквиру 17. издања БФИ прошле године, али је наступ отказан практично у последњи час због увођења мера сузбијања пандемије вируса короне.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs