Вести


Предраг Вулетић и Њ.Е. Владимир Гаспарич открили спомен-плочу погинулим пилотима 6. ловачког пука Ваздухопловства Краљевине Југославије

Нови Сад , 26. јун 2016.
-A A +AПредраг Вулетић и Њ.Е. Владимир Гаспарич открили спомен-плочу погинулим пилотима 6. ловачког пука Ваздухопловства Краљевине Југославије.

Нови Сад , 26. јун 2016. .

Покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова, Предраг Вулетић и амбасадор Републике Словеније Њ.Е. Владимир Гаспарич, открили су данас у манастиру Крушедол, на Фрушкој гори, спомен-плочу погинулим пилотима 6. ловачког пука Ваздухопловства Краљевине Југославије, који су страдали у априлском рату 1941. године, супротстављајући се немачким ваздухопловним формацијама.

- Седам и по деценија је мало да се заборави зло и сила која је напала небо тадашње Краљевине Југославије. Истовремено, 75 година је још мање да се заборави храброст свих оних који су тих дана полетели да испод и изнад облака чувају границу, да сачувају државу и пре свега свој народ. Верујем вам када у вашим очима видим храброст и жељу да се историја не искриви и да наредних година и векова остане потпуна истина – да се зло никада не врати, да се дух фашизма никада не појави. Сигуран сам да смо изнедрили децу која ће наставити да чине оно што сте ви у најтежим тренуцима сада, и у још тежим тренуцима тада учинили да сачувате државу и земљу у којој данас живимо – рекао је Предраг Вулетић, који се у име Покрајинске владе и председника Игора Мировића обратио преживелим ваздухопловцима, пилотима, падобранцима и члановима њихових породица.

Амбасадор Владимир Гаспарич истакао је да је откривање спомен-плоче у част погинулим пилотима, још један доказ велике повезаности српског и словеначког народа. Амбасадор Гаспарич је додао да су храбри пилоти који су погинули 1941. године, међу којима су била и три словеначка авијатичара, ушли у историју, те да се сећање на њих и њихово дело преноси поколењима.

На меморијалној свечаности, која је почела минутом ћутања, присутнима су се обратили и председник Удружења ваздухопловаца Војводине Славољуб Михајловић, представници удружења ваздухопловаца Словеније и Хрватске и председник Покрајинског одбора СУБНОР-а Светомир Атанацковић.

У априлу 1941. године, на територији Бачке и Срема погинуло је, према непотпуним подацима, између 18 и 23 ваздухопловца који су бранили југословенско небо. Од тога, њих 11 је било стационирано на помоћном војном аеродрому Крушедол - Прњавор и одатле су 6. априла полетели да бране Београд и Војводину. У тој борби погинули су пилоти - ловци Милош Жуњић, Карло Штрбенк, Душан Борчић, Живица Митровић, Миха Клавора, Добрица Новаковић, Јован Капешић, Бранислав Тодоровић, Милутин Петров, Владимир Горуп и Миливоје Бошковић.

Спомен-плоча је постављена на иницијативу Удружења пензионисаних војних летача и падобранаца Србије - ветерана РВ и ПВО и Удружења ваздухопловаца Војводине, док је уз одобрење Епархије сремске обележје за страдале храбре пилоте постављено у кругу манастира Крушедол.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs