Вести


Проф. др Копитовић посетила Дечије село

Нови Сад , 02. јун 2014.
-A A +AПроф. др Копитовић посетила Дечије село.

Нови Сад , 02. јун 2014. .

Поводом Међународног дана деце, проф. др Весна Копитовић, покрајинска секретарка за здравство, социјалну политику и демографију је, гостујући у Дечјем селу „Др Милорад Павловић“ у Сремској Каменици, рекла да су мали становници у овој установи деца у коју вреди улагати. Упркос свим конвенцијама и декларацијама деца остају жртве разних облика насиља и експлоатације, од илегалног рада до сексуалног искоришћавања, оружаних сукоба, трговине, тако да и даље постоји велики број оне деце која су угрожена и подлежу физичком и менталном насиљу.
„Унапређивање положаја деце није само обавеза државе, већ и појединца, који кроз свакодневне поступке треба да покажу да признају и поштују њихова права. Деца не треба да нам буду декорација и маскоте“ – рекла је проф. др Копитовић.
Оцењујући да прецизне статистике о броју жртава злостављања деце засад нема, јер се најчешће о томе ћути, она је казала да је најважније подизање свести о томе колико су деца на мети разних видова злостављања, од вербалног до физичког.
Покрајински секретаријат за здравство, социјалну политику и демографију је до сада препознавао важност пројеката ове установе и увек их финансијски подржавао, а у наредном периоду ће издвојити око 1.000.000,00 динара за пројекат „Припрема мадих за самосталну егзистенцију“.
Цитирајући књижевника Иву Андрића „Само оно што животу даш, то може и да ти се врати“, директор Дечјег села у Сремској Каменици, доц. др Срђан Егић је рекао да читаво друштво треба да подели одговорност према сваком детету.
„Поносан сам што данас под нашом протекцијом и негом у Дечјем селу имамо више од 200 деце и што сам један од актера у процесу њиховог збрињавања, васпитања и подизања. У ово доба кризе, великих одрицања и катастрофа које су управо иза нас, ми налазимо енергије и додатни мотив да помогнемо деци којој није довољан само кров над главом и егзистенцијални услови које имају у Дечјем селу, него је потребно много више, а то су едукација, социјализација, укључивање у друштвене токове како би сутра могли да буду добри, хумани људи и вредни чланови своје заједнице“ – закључио је Егић.
Деца и млади из Дечјег села у Сремској Каменици су у претходне две недеље активно били укључени у помагању људима из подручја угрожених поплавама и то пре свега у селу Јамена и Сремској Митровици.
Дечје село „Др Милорад Павловић“ у Сремској Каменици је активирао СМС број 5816 под слоганом „Тренутно 20 наших штићеника студира, ако желиш да их буде дупло више пошаљи СМС“. Новцем прикупљеним на овај начин биће омогућено школовање студентима који живе у овој установи. Цена поруке са ПДВ-ом је 100 динара.


Извор: Покрајински секретаријат за здравство, социјалну политику и демографију

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs