Вести


Резултати истраживања о стручним ставовима и раду са женама жртавама насиља

Нови Сад , 07. децембар 2017.
-A A +AРезултати истраживања о стручним ставовима и раду са женама жртавама насиља.

Нови Сад , 07. децембар 2017. .

У Скупштине Аутономне покрајине Војводине данас је представљена Студија о облицима реаговања и ставовима стручњака у поступању са женама жртвама насиља. Студија је резултат пројекта „Интегрисани одговор на насиље над женама у Србији II“, који заједнички реализују Покрајински секретаријат за социјалну политику, демографију и равноправност полова, Координационо тело за родну равноправност Владе Републике Србије и Агенције УН у Србији.

Представљању Студије присуствовали су покрајински секретар Предраг Вулетић, Милана Рикановић, шефица Агенције UN WOMEN у Републици Србији, представници невладине организације Секонс, као и представници тужилаштва, центара за социјални рад, образовних и здравствених институција и установа које пружају услуге женама жртвама насиља.
Вулетић је истакао да ресорни секретаријат у сарадњи са надлежним институцијама на свим нивоима, међународним организацијама, невладиним сектором и медијима, ради на изради и спровођењу родно осетљивих политика, са посебним фокусом на побољшању економске и социјалне позиције жена, превенцију насиља и интеграцију родне равноправности у све секторе рада Покрајинске владе.

„Усаглашеном сарадњом државних институција, међународних организација и цивилног друштва трудићемо се да достигнемо резултате планиране усвојеним стратегијама и резолуцијама“, нагласио је је Вулетић.

Студија која је представљена резултат је истраживања је у оквиру пројекта „Интегрисани одговор на насиље над женама у Војводини – II фаза“. Циљ истраживања био је утврђивање пракси, разумевања и ставова запослених у релевантним институцијама и организацијама које пружају услуге женама жртвама насиља. Фокус је првенствено био на osobama које припадају рањивим групама - ( женама са села, Ромкињама и женама са инвалидитетом), као и женама које су претрпеле специфичне облике насиља.Истраживањем су обухваћене институције и организације из свих сектора који чине систем заштите и подршке женама жртвама насиља, а то су социјална заштита, полиција, здравство, образовање, тужилаштво, судство и невладин сектор, и то у десет општина на територији АП Војводине- Беочину, Пландишту, Иригу, Сенти, Новом Kнежевцу, Житишту, Руми, Темерину, Вршцу и Старој Пазови.

Неки од кључних налаза истраживања указали су да се представници у здравству и образовним установама најређе сусрећу са случајевима насиља према женама, а запослени у социјалној заштити, полицији, тужилаштву и судству најчешће. Представници свих сектора, са изузетком образовања, често се сусрећу са женама жртвама насиља из сеоских подручја, а нешто ређе са женама ромске припадности, док су представници социјалне заштите једини издвојили специфичности у раду са женама жртвама насиља из рањивих група. Истраживањем су забележене перцепције о областима које је потребно унапредити како би пружање одговара на насиље према женама било ефикасније.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs