Вести


Саопштење Покрајинског секретаријата за за социјалну политику, демографију и равноправност полова

Нови Сад , 15. децембар 2016.
-A A +AСаопштење Покрајинског секретаријата за за социјалну политику, демографију и равноправност полова.

Нови Сад , 15. децембар 2016. .

Поводом смрти бескућника, која је наступила услед пожара који су изазвала малолетна лица, инспектори Покрајинског секретаријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова и Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања извршили су ванредан инспекцијски надзор у Центру за социјални рад Града Новог Сада, након чега је извршен ванредни инспекцијски надзор у Установи за децу и омладину – Дечје село „Др Милорад Павловић“ Сремска Каменица.

Поступајући по службеној дужности, на основу члана 14. став2 Породичног закона, заједничка комисија Покрајинског секретаријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова и Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања спровела је надзор над стручним радом Центра за социјални рад Града Новог Сада. Надзором над стручним радом, прегледом досијеа корисника, комисија је констатовала да је у раду стручњака Центра за социјални рад у Новом Саду у организовању заштите једног малолетника имала пропусте, те да није обезбеђен адекватан третман и благовремено издвајање из породице. У организовању заштите другог малолетника стручни рад је обављен у складу са овлашћењима. Малолетник је измешетен из породице и упућен у домски смештај. О понашању малолетника у домском смештају, васпитач дома је извештавао стручног радника Центра за социјални рад – водитеља случаја и направљен је План услуга за дете. Стручни рад надлежних Центра за социјални рад у организовању заштите трећег малолетника имао је објективне тешкоће у спровођењу поступака везаних за заштиту детета и, иако је било планирано издвајање из породице, није обављено. Ванредним инспекцијским надзором у Центру за социјални рад утврђено је да установа није поступила по налогу Министарства за рад, за рад, запошљавање, борачка и социјална питања од 21. новембра 2016. године везаног за поступање у инцидентним ситуацијама и није донео акт којим се регулише ово поступање. О инцидентном догађају и смртном исходу бескућника, који је користио услуге Центра за социјални рад, дежурни стручни радник сазнао је 13. децембра 2016. године, када је обавештен од Полицијске управе у Новом Саду, док је одговорно лице сазнало за инцидент 14. децембра 2016. године, након позива инспектора социјалне заштите који је тражио информације о догађају.

Инспекцијским надзором у Установи за децу и омладину – Дечје село „Др Милорад Павловић“ Сремска Каменица утврђено је да је у Установи поступљено према Правилнику о предузимању мера на заштити корисника и имовини установе, и да је оснивач Покрајински секретаријат за социјалну политику, демографију и равноправност полова обавештен о инциденту у коме је један од сведока, по наводима полиције, малолетник на смештају у Установи. Увидом у евиденцију Установе констатовано је да је у књигу дежурства уписано да малолетник није дошао из школе, као и да је у ноћној смени без дозволе ван Установе.

Изражавајући жаљење због трагичног догађаја и губитка људског живота и у циљу ефикснијег поступања запослених у установа социјалне заштите, Покрајински секретаријат за социјалну политику, демографију и равноправност полова и Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања додатним инспекцијским надзором утврдиће поступања по процедурама везаним за инциденте, организацију рада и заштиту корисника.


Извор: ПС за социјалну политику, демографију и равноправност полова

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs