Вести


Секретар Божић обишао газдинство породице Бајац у Госпођинцима - пуштен у рад систем за сепарацију стајског ђубрива

Госпођинци , 13. јул 2021.
-A A +AСекретар Божић обишао газдинство породице Бајац у Госпођинцима - пуштен у рад систем за сепарацију стајског ђубрива.

Госпођинци , 13. јул 2021. .

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Чедомир Божић, посетио је данас Фарму музних карава „Бајац“ у Госпођинцима, где је пуштен у рад савремени систем за сепарацију стајског ђубрива, чија набавка је субвенционисана из покрајинског буџета са 1,7 милиона динара.

Секретар Божић је казао да је пољопривредно газдинство породице Бајац до сада више пута добило субвенције од Покрајинског секретаријата за пољопривреду. Ове године су остварили право на подстицаје за опремање сточарских фарми.

„Набавком сепаратора за стајско ђубриво обезбедиће се производња минералног стајског ђубрива, које ће се користити у повртарству, али и производња енергената и проститке испод крава“, казао је Божић и посебно нагласио да се овај начин води рачуна о заштити животне средине.

Ресорни секретар је додао да и ове године влада велико интересовање за субвенције у сточарству.

„На располагању смо имали 90 милиона динара, што свакако није довољно да се покрију све потребе. Надам се да ће следеће године буџет за сточере, пре свега за опремање фарми, бити бар 20 милиона динара већи“, рекао је Божић.

Предсеник Општине Жабаљ Урош Радановић казао је да у тој општини има 32.000 хекатара обрадивог земљишта.

„Ратарство је доминантно, али у последње време све више људи се опредељује за сточарство, јер су увидели бенефит од пласирања крајњег готовог производа“, навео је Радановић.

Он је још додао да је визија општине Жабаљ да до 2030. године буде еколошка општина, те да су направљени почетни кораци у том парвцу.

Милорад Бајац, власник пољопривредног газдинства у Госпођинцима, казао је да се превасходно баве производњом млека, сира и других млечих производа. Он се захвалио Покрајинском секретаријату за пољопривреду на подршци за набавку сепратора за стајско ђубриво, чиме се, како је навео, заокружује циклус у раду фарме.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs