Вести


Секретар Софић учествовао на Трећем форуму Кине и држава Централне и Источне Европе

Нови Сад , 01. септембар 2021.
-A A +AСекретар Софић учествовао на Трећем форуму Кине и држава Централне и Источне Европе.

Нови Сад , 01. септембар 2021. .

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић обратио се путем видео-линка на Трећем форуму Кине и држава Централне и Источне Европе о сарадњи малих и средњих предузећа.

Форум под слоганом „Нова кинетика, ново поглавље, нова будућност” одржава се у граду Цангџоу кинеске покрајине Хебеј и окупља бројне државе и побратимљене градове у циљу дијалога о продубљивању сарадње у области развоја малих и средњих предузећа, економске и културне размене као и јачања туристичке понуде и отварања нових могућности за сарадњу са градовима повезаним са Народном Републиком Кином.

Ресорни секретар Софић је приликом обраћања истакао да је привреда „жила куцавица“ свих успешних друштава, а међународна трговина у ери дигиталне умрежености јесте стандард пословања, те да су у том смеру дефинисани и приоритети Покрајинске владе, који се односе на развој малих и средњих предузећа, посебно у синергији са иновативним дигиталним технологијама.

Он је подсетио да је Аутономна покрајина Војводина поуздан и стабилан партнер покрајине Хебеј, која показује изузетну агилност у интернационализацији привредне активности у свим сегментима.

„Народна Република Кина је трећи спољнотрговински партнер Републике Србије а подаци о размени АП Војводине с Кином су охрабрујући. Трговинска размена, током 2020. године је износила је 520,7 милиона евра и за 18,8% је била већа него прошле године, а током првих шест месеци имамо додатни раст од 24,9% и укупну вредност размене од 295,1 милион евра“, рекао је Софић и подсетио да су кинеске инвестиције на територији Војводине вредне 129 милиона евра, а укупно пет компанија са кинеским капиталом запошљава 2.085 радника.
Чињеница да је Кина једна од водећих економских сила на свету а тиме и наших уважених партнера на регионалном нивоу, оценио је Софић, отвара бројне дугорочне могућности за обострану успешну економску сарадњу.

Форуму су присуствовали бројни градоначелници градова побратима у Кини и земљама Централне и Источне Европе, представници предузећа и пословних удружења.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs