Вести


У Скупштини АПВ одржан Војвођанско-мађарски економски форум

Нови Сад , 05. април 2016.
-A A +AУ Скупштини АПВ одржан Војвођанско-мађарски економски форум.

Нови Сад , 05. април 2016. .

У Скупштини АП Војводине данас је одржан Војвођанско-мађарски економски форум у организацији Покрајинске Владе, Амбасаде Мађарске у Београду и Мађарске националне трговинске куће, а под покровитељством Скупштине АП Војводине.

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор истакао је да је један од основних задатака политике стварање повољног амбијента за привредну сарадњу, како унутар државе тако и за сарадњу међу различитим државама.

“Што се тиче стварања и унапређивања пословног амбијента, сматрам да су односи Републике Србије и Мађарске на веома високом нивоу, као и да је то резултат заједничких напора. Такође сматрам да нити Србија нити Мађарска са било којом суседном земљом имају тако уређене односе и то је велика вредност коју морамо да чувамо и заједнички попуњавамо привредни простор”, истакао је председник Пастор.

Он је изразио задовољство повећањем трговинске размене између две државе, која је претходне године износила1,8 милијарди, повећањем инвестиција и извоза, као и задовољство великим уделом Војводине у тој размени.

“Имамо заједнички интерес у сарадњи на инфраструктурним пројектима, области здравствене заштите, управљања водама, пољопривреде и зато мислим да је потписивање данашњег Споразума о сарадњи кластера Мађарске и Србије веома битан”, рекао је Пастор додавши да је за успешно пословање кластера неопходно формирати референтно образовање, радити на развоју приреде и заједнички конкурисати за средства из европских фондова.

Потпредседник Покрајинске владе АП Војводине и покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин говорио је данас о привредној сарадњи и сарадњи у области запошљавања између у оквиру укупне сарадње Мађарске и Србије. Он је истакао да се, упркос стабилној економској сарадњи Мађарске и Србије, односно АП Војводине, стреми ка још бољој, која би створила повољан амбијент за развој привреде и конкурентности.

,,Мађарска је веома значајан спољно-трговински партнер Војводине, налази се на петом месту по сарадњи, која је успостављена на стабилним темељима. Економска сарадња Војводине, у склопу укупне сарадње између Србије и Мађарске, је веома добра. Тренд повећања спољно-трговинских биланса је у сталном порасту у последњих седам година. У 2015. години остварена је укупна размена са Мађарском од око 460 милиона долара, уз нешто већи удео увоза од извоза“, рекао је Васин и навео да је Мађарска, као спољно-трговински партнер, важна за АП Војводину и у погледу области страних инвестиција и запошљавања, јер мађарске компаније у Војводини запошљавају око 2.500 лица, а укупна улагања Мађарске у војвођанску привреду су преко 200 милиона евра.

Потпредседник Покрајинске владе је додао да тренд успешне сарадње мађарских и војвођанских компанија траје већ три године и креће се узлазном путањом. Иако је у АП Војводини увоз из Мађарске већи од укупног извоза, постоје компаније које су међу највећим носиоцима извозне политике, попут Ливнице из Кикинде, компаније ,,Tisa Automotive“ из Сенте, Петрохемије Панчево, компаније ,,Knott Autoflex“ из Бечеја и НИС АД из Новог Сада. Производи које АП Војводина највише извози у Мађарску су аутоделови, аутоопрема, као и шећер, док увозимо превасходно разне врсте уља и предмета од коже.

Покрајински секретар за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Бранислав Бугарски, истакао је да као суседи, Мађарска и Србија треба да граде заједничку будућност, те АП Војводина и Мађарска на тај начин могу изградити заједничку европску кућу и у тој сарадњи поставити претпоставке да буду конкурентни на европском и светском тржишту. ,,У оквиру еврорегије Дунав-Криш-Мориш- Тиса, ове године улазимо у трећу деценију сарадње. Та сарадња је омогућила институционално зближавање, те заједно поставимо одређене претпоставке за будућност, које подразумевају стварање еврорегије са Мађарском и Румунијом, која ће бити конкурентна најпре на нашем континенту, а потом на светском тржишту“, рекао је Бугарски.

Он је истакао да ће, у оквиру четири основне теме сарадње две земље, ,,Војводина и жупаније Бач-Кишкун и Чонград остварити сарадњу у области заштите животне средине и заједничког управљања кризним ситуацијама. Друго тежише је једноставнији прелаз административних граница, како би се развијала и рурална средина. Трећи сегмент је оно што нас повезује – традиција, култура, као врло слична туристичка понуда коју ћемо у будућности градити. Четврта тачка је повећање конкурентности микро, малих и средњих предузећа, пре свега кроз иновације и информационо-комуникационе технологије“, рекао је Бугарски.

Помоћница министра спољних послова Мађарске задужена за економске односе са иностранством др Петра Пана представила је садашње и могуће будуће облике сарадње две земље и нагласила је да у њиховој стратегији Војводина заузима посебно место с обзиром на постојање великог броја мешовитих предузећа. Она је истакла да су Мађарска и Србија природни партнери те да је поред трговине, неопходно и подстицање даљег улагања у ове просторе.

Амбасадор Мађарске у Београду Њ. Е. др Атила Пинтер, говоривши о економским односима Србије и Мађарске истакао је да су они на веома високом нивоу, као и да улагање у Војводину није само са циљем јачања извоза, него и отварања нових радних места, што доприноси томе да људи остају у Војводини што је у интересу влада обе државе.

У наставку Форума, након низа предавања о економским односима, сарадњи кластера, инвестиционим потенцијалима, председник Савета за кластере Привредне коморе Србије Велибор Вукашиновић и председник Мађарске асоцијације иновативних кластера Гал Керменди потписали су Меморандум о сарадњи између кластера из Србије и Мађарске.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs