Остале вести


Покрајина стипендира будуће васпитаче на ромском језику

Нови Сад , 02. децембар 2016.
-A A +AПокрајина стипендира будуће васпитаче на ромском језику.

Нови Сад , 02. децембар 2016. .

Канцеларија за инклузију Рома АП Војводине уручила је данас стипендије студентима који похађају Високу школу струковних студија за васпитаче "Михаило Палов" у Вршцу, на смеру: Васпитач на ромском језику. Ове школске године, покрајинска Канцеларија за инклузију Рома стипендира 18 студената – будућих васпитача. Месечни износ стипендије износи 6.000 динара. Од оснивања, па до сада, на овом смеру је уписано 54 студента, а дипломирало је њих 14.

Значај овог програма огледа се у очувању културног идентитета припадника ромске националне мањине и стварање ромске интелектуалне елите, која треба да се укључи у процес унапређења положаја Рома, пре свега, кроз школско-образовни систем и пружање подршке будућим нараштајима.

Помоћница у Сектору за унапређење положаја Рома у Покрајинском секретаријату за социјалну политику, демографију и равноправност полова Тамара Мохачи, пожелела је студентима успешну годину студирања. Она је истакла да је још увек неопходно развијање делотворних приступа у пружању додатне социјалне и образовне подршке онима којима је таква подршка потребна, те да је подршка образовању Рома један од предуслова за смањење сиромаштва. О значају стварања високообразованих кадрова за ромски језик, у смислу очувања идентитета ромске заједнице, говори и мера стипендирања школовања будућих васпитача на ромском језику.

Вршилац дужности директора Канцеларије за инклузију Рома Душан Радул захвалио се Покрајинској влади што је створила могућност за образовање, као и стипендије за школовање васпитача деце предшколског узраста на ромском језику.

Потписивању уговора су присуствовали и посланица у Скупштини АП Војводине Јелена Јовановић, председница Савета за интеграцију Рома Пава Чабриловски, проф. др Еуђен Чинч, помоћник директорице и студенти Високе школе струковних студија за васпитаче „Михаило Палов“, као и представници Канцеларије за инклузију Рома АП Војводине.Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs