Скуп о раду саветовалишта за младе у Војводини

Нови Сад , 21. децембар 2010.
-A A +AСкуп о раду саветовалишта за младе у Војводини .

Нови Сад , 21. децембар 2010. .

Нови Сад, 21. децембар - Покрајински секретаријат за социјалну политику и демографију организовао је данас скуп на којем су презентоване могућности и перспектива рада саветовалишта за младе у Војводини, и представљени примери добре праксе у овој области. Наиме, од 2005. године, као једна од пронаталитетних мера из Програма демографског развоја Војводине реализује се ширење мреже саветовалишта за младе. Првенствени циљ ових саветовалишта јесте очување и унапређење репродуктивног здравља младих, имајући у виду неповољне демографске показатеље и резултате истрашвања који говоре о склоности младих да својим понашањем угрозе своје репродуктивно здравље.Стање репродуктивног здравља младих у нашој средини карактерише пре свега раширеност адолесцентних трудноћа, учесталост намерних прекида трудноће и забрињавајућа размера полно преносивих болести код особа млађих од 20 година.
- У циљу заштите репродуктивног здравља младих у Војводини је у протеклом периоду отворено 21 саветовалиште, чије је отварање, опремање и едукацију кадрова помогао Покрајински секретријат за социјалну политику и демографију - рекла је Драгана Јосифовић, помоћник покрајинског секретара за демографију и социјалну политику. Она је додала да је у протеклих годину дана организована посета саветовалиштима како би се дао преглед стања на терену, и на основу анализе утврђено је да је радом ових саветовалишта обухваћено 54 554 адолесцената, што је за 16 одсто више у односу на претходну годину.
У већини саветовалишта за младе, негују се принципи доступности и прихватљивости саветовалишта младима. Сва саветовалишта имају на располагању просторију за индивидуалну консултације, док већина има адекватну просторију за групни здравствено-васпитни рад и за гинеколошки преглед адолесценткиња. Као нетостатак наводи се отежана организација рада и организовање радног времена према потребама младих, због недостатка стручног кадра. Такође, у појединим саветовалиштима неопходно је обезбедити потребну техничку опрему, како би се унапредио едукативни рад са младима, као и неопходну опрему за гинеколошку ординацију. Неопходни су и промотивни едукативни материјали - постери, лифлети, брошуре, који ће се бити доступни младима.
На данашњем скупу, одржаном у Влади Војводине, представници саветовалишта за младе разменили су искуства у досадашњем раду у мотивисању младих да се што активније укључе у рад саветовалишта, и сагледане су могућности да се кроз саветовалишта за младе врши превенција свих форми ризичног понашања младих.
Ознаке:

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs