Дан отворених врата Скупштине АП Војводине у Апатину

, 29. јануар 2010.
-A A +AДан отворених врата Скупштине АП Војводине у Апатину.

, 29. јануар 2010. .

 Апатин, 29. јануар - У серији обилазака војвођанских градова и општина, «Дан отворених врата Скупштине АП Војводине» данас је одржан у Апатину а о стратешки важним питањима за ову средину са челницима општине и грађанима разговарали су председник Скупштине АП Војводине Шандор Егереши и потпредседници Маја Седларевић и Бранимир Митровић.  Након разговара са председником Општине Апатин Живорадом Смиљанићем, председник Егереши је нагласио да је Апатин због брзине свог привредног развоја,  туристичких потенцијала, капиталних улагања и географског положаја од великог значаја за европску будућност и Војводине и Републике Србије.
 «Апатинци су међу првима препознали значај и потенцијал који носи Дунав и предузели кораке да се на време активно укључе у креирање будућности дунавског региона. Заједно са АП Војводином и Републиком Србијом, ова локална самоуправа, а искрено верујем и многе друге, преузеће кључну улогу у јачању нашег положаја у оквиру дунавске стратегије која се управо ради и унутар будуће дунавске евро-регије», рекао је Егереши и прецизирао да би, уз пуну подршку европских институција, дунавска евро-регија требало да буде формирана у првој половини 2011. године. У разговору са грађанима и одборницима СО Апатин, председник Егереши је истакао да ће нови Статут АП Војводине допринети ефикаснијем развоју покрајине, бржем економском развоју, бољем животу њених грађана, бољем остваривању права националних заједница и јачању међурегионалне сарадње. Председник Општине Апатин Живорад Смиљанић истакао је да је због својих инвестиционих и развојних  пројеката ова општина међу најперспективнијим у Србији и да велики део свог будућег развоја везују за Дунав и Коридор 7. Он је додао и да ће изградњом савремене марине и пристаништа на Дунаву, као и будућег робно-транспортног центра, Апатин преузети значајну лидерску улогу не само у Војводини, већ и у овом делу Европе.

 Потпредседница Скупштине АП Војводине Маја Седларевић представила је учесницима «Отворених врата» рад Одбора за међународну регионалну сарадњу и европске интеграције на чијем је челу и истакла да су области којима се овај одбор бави од великог значаја за европску будућност Војводине и прикључивање Републике Србије Европској унији. Она је говорила и о важности суштинске децентрализације и регионализације наше земље, која нам предстоји, нагласивши да ће овај процес локалним самоуправама донети неопходне веће ингеренције али и веће обавезе и одговорност.
 Говорећи о значају доношења новог Статута АП Војводине, потпредседник Скупштине АП Војводине Бранимир Митровић је истакао да је на овај начин «коначно Војводина заокружена као регија» чиме су отворени путеви аплицирања у многим европским фондовима, попут оних који се баве финансирањем регионалног и руралног развоја. Он је указао и на то да би локалне самоуправе требало да се што активније укључе у ове процесе и обуче кадрове који ће се бавити пројектном документацијом неопходном за конкурисање уз средства предприступних фондова ЕУ. Секретар Скупштине АП Војводине Милорад Гашић упознао је грађане Апатина и представнике локалне самоуправе са саставом и начином рада покрајинског парламента, начином избора посланика, радним телима, као и са надлежностима Скупштине АП Војводине пре и након доношења новог Статута. Представници Скупштине АП Војводине су обишли и марину и пристаниште на Дунаву, као и спа и wеллнесс центар у Бањи Јунаковић.
Ознаке:

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs