Саопштење Радне групе Владе Војводине за праћење пандемије грипа А Х1Н1

Зрењанин , 29. јануар 2010.
-A A +AСаопштење Радне групе Владе Војводине за праћење пандемије грипа А Х1Н1.

Зрењанин , 29. јануар 2010. .

 Нови Сад, 29. јануар - Покрајински Секретаријат за здравство и Радна група Владе Војводине за праћење пандемије грипа А Х1Н1, саопштавају да се на данашњи дан на територији Војводине, на болничком лечењу због инфицираности вирусом грипа А Х1Н1, налази 76 пацијената. У Клиничком центру Војводине у Новом Саду, Клиника за инфективне болести, смештене су 33 оболеле особе, док их је у Институту за плућне болести Војводине 13. У болницама у Кикинди, Вршцу, Суботици и Сремској Митровици налази се по три болесника, Врбасу један, Панчеву четири, Сомбору шест, а у Зрењанину седам.  Шест болесника је прикључено на респиратор. У последња 24 часа на болничко лечење у војвођанским здравственим установама примљено је пет нових болесника. На територији Војводине од последица вируса грипа А Х1Н1 до сада су преминуле 32 особе. Ситуација на територији покрајине се и даље пажљиво прати и предузимају се све расположиве мере за брзо дијагностиковање, изоловање и медицинско третирање оболелих од вируса грипа А Х1Н1. Секретаријат за здравство и Радна група Владе Војводине за праћење пандемије грипа А Х1Н1, преносе становништву препоруке Института за јавно здравље Војводине, да активно прате своје здравствено стање током епидемије грипе.
 У случају изненадне појаве високе температуре (преко 38&дег;Ц) и сувог кашља или отежаног дисања, праћеног боловима у мишићима и зглобовима, оболелим особама се саветује да прво контактирају телефоном свог изабраног лекара у дому здравља. Оболелим особама се саветује да до постављања дијагнозе максимално избегавају контакте са здравим особама.        
     Опште мере превенције су:
  1. одржавање удаљености од најмање једног метра од било које особе која има симптоме сличне грипу,
  2. прекривање носа и уста приликом кијања и кашљања папирним марамицама, које одмах након употребе треба безбедно одложити,
  3. редовно прање руку сапуном и водом или брисање влажним марамицама на бази алкохола, 
  4. проветравање просторија у којима се борави.
Ознаке:

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs